Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Öka de demokratiska värdena genom att köpa tillbaka hyreslägenheter.”

Hur kan höjda hyror ses som något annat än ökad otrygghet?

Det skriver Erik Svensson, medlem i Allt åt alla Malmö, en radikal vänsterorganisation som arbetar med bostads-, demokrati- och stadsfrågor.
Om de politiker som styr Malmö är intresserade av att öka de demokratiska värdena har vi ett förslag: Köp tillbaka hyreslägenheter i Malmö från privata fastighetsägare, skriver Erik Svensson.
Precis som företrädarna för BID Sofielund påpekar är deras arbete inte ett projekt utan en process (Aktuella frågor 30/7).
Företrädarna för BID, som står för Boende, Integration, Dialog, ger en rad exempel på hur deras modell förändrat gatubilden på Sofielund. Men inom Allt åt alla har vi aldrig hävdat att BID inte lyckats med en förskjutning av gatubilden på Sofielund – det är själva grunden till BID:s arbete som vi är kritiska till.
Målet med BID är enligt dess försvarare att skapa en trygg miljö. Vi menar att det inte stämmer. BID är ett medel för att förändra bilden av ett område och på så sätt öka värdet på fastigheterna i det. Vi har sett hur verksamheter av och för dem som bor på Sofielund tvingats bort. Ett exempel är Underverket, en lokal fylld av öppen social verksamhet på Rolfsgatan som nyligen tvingades stänga på grund av höjd hyra när en ny internationell fastighetsägare köpte upp lokalen, då den sågs som en säker investering till följd av växande fastighetsvärden.
Trygghet finns på gator där människor rör sig och tar gemensamt ansvar. Vi anser att trygghet kan främjas genom att de som bor i området ser till att det finns platser på gator och torg där människor kan vistas, mötas, och gemensamt förvalta sitt område.
Företrädarna för BID hävdar att i takt med att fastighetsvärdena i de områden där modellen tillämpas stiger, ökar också de demokratiska värdena. Men när värdet på fastigheterna i en stad ökar, får fastighetsägarna också ökad makt, medan de som lever sina liv i staden får mindre makt. Det är en motsättning som inga vackra ord om demokratiska värden kan sminka över. Hur kan höjda hyror ses som något annat än ökad otrygghet?
När BID nu ska exporteras från Sofielund till Möllevången har vi ett förslag till de fastighetsägare som säger sig vara intresserade av att öka tryggheten i området: Sänk hyrorna så att personer med mindre pengar har möjlighet att bo bra och tryggt.
Om de politiker som styr Malmö är intresserade av att öka de demokratiska värdena har vi också ett förslag: Köp tillbaka hyreslägenheter i Malmö från privata fastighetsägare som vill tjäna pengar på människors bostäder. Just det är på väg att ske i Berlin där protesterna mot höjda hyror har varit omfattande. Planerna har utbrett stöd inte minst bland Berlins pensionärer som snart inte har råd att leva i sin stad.
Vi tror som Tillsammansskapet (Aktuella frågor 2/8) att det finns sätt att skapa trygghet på gatorna som inte är på fastighetsägarnas villkor. Vi tror att vi kan göra det på ett demokratiskt sätt, och att det är den enda möjligheten att säkerställa ett Malmö för alla, inte bara ökade inkomster för dem som äger husen.

Erik Svensson

medlem i Allt åt alla Malmö, en radikal vänsterorganisation som arbetar med bostads-, demokrati- och stadsfrågor.
Gå till toppen