Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Politiskt lugn före stormen.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) inviger alkobommen som ska stoppa alkholpåverkade förare.Bild: Jonas Lindstedt/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Måndagen ägnade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) åt att inviga den första permanenta alkobommen i Göteborgs energihamn.
Inget ont om alkobommar, de fyller säkert en funktion för att göra vägarna säkrare, men så här alldagligt kan livet som minister också te sig. Ingen dramatik. Inga kriser att hantera.
Just nu råder inrikespolitisk sommarstiltje. Också i opinionen, vad det verkar.
I Inizios augustimätning för Aftonbladets räkning är det inte mycket som rör på sig. Förändringarna är i de flesta fall marginella.
"Nyheten att ingenting har hänt är intressant", försöker tappert Karin Nelsson, chefsanalytiker på Inizio.
Hon syftar på att både Liberalerna och Miljöpartiet ligger under riksdagsspärren med 3,6 procent, trots att L i juni fick en ny ordförande, Nyamko Sabuni, och MP fick ett nytt språkrör, Per Bolund, i maj.
Partisekreterarna svarar som partisekreterare plägar göra när en mätning inte utfaller till belåtenhet: "det är valet 2022 som räknas" respektive "vi drar inte för stora växlar på en enskild mätning".
Nåja, både Sabuni och Bolund får nog ges mer tid innan betyg sätts.
På söndag får dock det politiska sommarlovet betraktas som formellt avslutat. Då sommartalar statsminister Stefan Löfven i Björneborgs Folkpark i Kristinehamns kommun. Sedan lär det bli åka av.
Förra månaden ökade antalet arbetslösa för första gången sedan hösten 2017, rapporterade Ekot på måndagen. Enligt Arbetsförmedlingen väntas arbetslösheten fortsätta att öka under hösten och nästa år. Signalerna om att Sverige går mot sämre ekonomiska tider blir allt fler.
Inte minst stundar sanningens minut för 73-punktsöverenskommelsen mellan regeringen och L och C nu när höstbudgeten ska spikas.
Om det är lugnt nu så är det lugnet före höststormarna.
Gå till toppen