Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Staten har fått frågan om att ta över Observatoriet

Lunds kommun har nu skickat en formell förfrågan till Statens fastighetsverk om huruvida myndigheten vill ta över ansvaret för Observatoriet i centrala Lund.

Det gamla Observatoriet – snart i statens ägo?Bild: Ingemar D Kristiansen
Framtiden för det kommunägda gamla Observatoriet vid Stadsparken har i åratal diskuterats av både Lundabor och politiker.
Efter flera politiska turer anordnades en idétävling förra året och tre tänkbara alternativ togs fram.
Läs också Bryggeri, planetarium eller escape room – här är de vinnande förslagen för Observatoriet
Men i mars i år beslutade den styrande Lundakvintetten att ”undersöka möjligheten att överlåta hela eller delar av fastigheten till kulturbärande institutioner så som exempelvis Statens fastighetsverk.”
I förra månaden skickade Britt Steiner, planeringschef på kommunkontoret, en formell förfrågan om ifall ”det finns intresse hos Statens fastighetsverk att överta ansvaret för denna kulturbyggnad”.
Något svar har ännu inte inkommit från den statliga myndigheten.
I brevet till Statens fastighetsverk finns inga detaljer om hur själva övertagandet skulle gå till (som gåva eller försäljning) och om det i så fall skulle bli aktuellt att överlåta hela fastigheten, inklusive den omgivande parken, eller bara själva Observatoriebyggnaden.
– Säger de att de inte är intresserade, då är frågan avklarad. Säger de att det skulle vara intressant, så får man ta en diskussion kring det. Så öppet är frågan ställd, säger Britt Steiner.
Hon hoppas att Statens fastighetsverk ska svara under den här månaden.
– Om vi inte har ett svar i augusti så får man göra en telefonförfrågan och höra om de har hanterat det. Sedan får vi gå vidare.
Om Statens fastighetsverk säger nej, skulle det då kunna bli aktuellt att låta någon annan ta över Observatoriet?
– Det får vi titta på då. Man kan ju inte fråga två samtidigt. Vi ser i första hand vad Statens fastighetsverk säger, sedan får vi gå vidare och se om det finns andra intressenter.
Läs också Lunds styre: Utred om någon annan kan ta över Observatoriet
Gå till toppen