Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Döms till fängelse för mord i butik på Rosengård

En 47-årig man döms till 13 år och 10 månaders fängelse för mord. Han knivhögg sin kollega i en butik på Rosengård centrum i oktober förra året. De båda arbetade med penningtransaktioner – och det fattades pengar i företaget.

De båda männen hade varit kollegor i flera år i en butik som dels säljer damkläder, dels överför pengar till hela världen.
47-åringen arbetade sin sista dag på företaget. Det var den 9 oktober förra året. Hans kollega blev 38 år och efterlämnade flera barn.
Mordet ägde rum på morgonen. Då båda männen hade stannat kvar i pentryt efter ett möte och stängt dörren om sig. En kort stund senare hörde de andra i butiken skrik – de sprang in och såg 47-åringen stå över den blödande kollegan.
– När de kommer in där är [47-åringen] i begrepp att utöva våld emot sitt offer och man avbryter honom. Han sliter sig och sedan utdelar han ett sista hugg i bröstkorgen och det hugget i bröstkorgen – visar den rättsmedicinska utredningen – var en utav de skador som var dödande, säger Magnus Pettersson, kammaråklagare.
Tingsrätten gick på åklagarens beskrivning av dådet. 47-åringen menade att det gick till annorlunda. Under polisförhören och i tingsrätten har han erkänd dådet men menat att det handlade om självförsvar. Han blev angripen av kollegan som slog honom med knytnävarna.
Den rättsmedicinska undersökningen visade dock inte på några skador hos 47-åringen.
Dådet i pentryt hade sitt ursprung i företagets verksamhet. 47-åringen hade precis varit på en längre semester och under tiden hade hans vikarie upptäckt att det saknades pengar i verksamheten. Kunderna hade kunnat föra över pengar till sina familjer i hemländerna på kredit.
– Under hela förundersökningen har vi ställt oss frågan varför detta händer. Jag har inget entydigt svar, däremot bevisning om att under den tiden som [47-åringen] varit verksam i butiken så har det varit någon form av – ekonomiska oegentligheter, säger Magnus Pettersson.
Varken den nu morddömda eller företagsledarna i Stockholm har varit villiga att prata om butikens verksamhet. Enligt 47-åringen var det hans kollega – den nu mördade 38-åringen – som hade lånat ut pengarna och bråket i pentryt handlade om detta. Men enligt tingsrättens dom tydde allt på att 47-åringen hade fått sparken av företagsledningen i Stockholm på grund av de ekonomiska oegentligheterna.
– Det är den tesen jag har fört. Och någonstans i detta ligger motivet till varför det händer, men riktigt exakt hur det förhåller sig med ansvaret för de ekonomiska problemen som har varit – det har vi inte lyckats reda ut, säger Magnus Pettersson.
Vapnet hittades kort efter mordet i ett buskage vid Rosengårds centrum. 47-åringen flydde från platsen efteråt, men kunde gripas utanför sitt hem. Han var då nyduschad och hade bytt kläder.
Han åtalades också för grov misshandel av den kollega som ingrep under knivdådet, men friades av tingsrätten. Kollegan fick en sårskada i handen.
47-åringen döms också till att betala över 400 000 kronor i skadestånd till 38-åringens familj och dödsbo. Han har genom sin advokat avböjt att kommentera domen.
Polisen spärrade av centrum efter dådet den 9 oktober förra året.Bild: Bengt Arvidson
Gå till toppen