Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En stadsjurist med konstnärssjäl fyller 90

När Lennart Nanne var ung ville han bli konstnär, silversmed eller vinbonde i Frankrike. Det tyckte inte hans far var ­någon bra idé, så efter vissa påtryck­ningar blev han stadsjurist i Malmö istället, om än med viss konstnärlig anknytning och var nöjd med det. Nu fyller han 90 år.

Nu fyller förre stadsjuristen Lennart Nanne 90 år och kan se tillbaka på ett händelserikt liv.Bild: Ulf Sundberg
Lennart Nanne växte upp vid Triangeln i Malmö och det var en bra plats att växa upp på:
– Då hade jag nära till idrottsplatsen och Stadsteatern där jag var med på premiärveckan 1944 tillsammans med mina föräldrar.
Kanske var det där hans musikintresse föddes som sedan tog sig uttryck i styrelse och ordförandeplatser på såväl teatern som i Malmö operas vänner.
När det gäller idrotten så var han en duktig sprinter även om han aldrig vann något distrikts- eller Malmö­mästerskap.
– Jag var faktiskt på väg in i OS-laget 1948 och var i London för att vara beredd att hoppa in om någon blev sjuk eller skadad, säger Lennart Nanne med viss stolthet.
Tyvärr blev det inget deltagande, men senare i livet har han sprungit flera halvmaratonlopp.
– Jag upptäckte att den distansen passade mig, konstaterar han och tillägger att han ångrar lite att han inte sprang ett helt maratonlopp någon gång.
Som ung ville han bli konstnär, men fadern fick honom på andra tankar.
– Han var jurist och tyckte att även jag skulle bli det så jag började på Latinskolan i Malmö innan jag flyttade över till Spyken i Lund eftersom deras utbildning var ett år kortare än Malmös.
Det var på den tiden latinkunskaper var ett krav för att bli jurist, men sedan dess har han inte haft någon större användning för sina latinkunskaper.
Jurist blev han i Lund 1955 och efter tingsmeritering i bland annat Falkenberg – där han träffade sin hustru sedan 60 år, Brita, på en tedans – stod han i valet och kvalet om han skulle bli praktiserande advokat eller söka sig till det kommunala. Det kommunala vann och han började arbeta som jurist inom Malmö stad. En karriär som slutade med att han var chef för stadskansliet vid pensioneringen och sekreterare i kommunstyrelsen.
– Man kan kanske säga att jag blev kommunadvokat och jag har även varit med om flera rättsfall ända upp i Högsta domstolen.
Som facklig protesterade han när de styrande politikerna ville bygga ett nytt stadshus i glas på platsen där gamla idrottsplatsen låg och fortfarande ligger.
– Som tur var ändrade sig politikerna och skrotade förslaget.
Som jurist var han med när Malmös kulturbolag bildades och satt sedan som styrelsesekretare mellan åren 1982 och 1999 innan han tog steget över till Malmö operas vänner som han var med och bildade år 2000.
– Jag satt bland annat som ordförande i sex år och ser fortfarande de flesta före­ställningarna.
Styrelse- och sekreteraruppdragen har under åren gett honom goda kontakter med stadens politiker och flera av dem träffar han numera i rollen som vänner
– Det var nog för att jag aldrig tog ställning för eller emot något och jobbet som sådant var ungefär detsamma oavsett vilken regim som satt vid makten, konstaterar han.
Att fylla 90 år verkar inte bekomma honom så mycket mer än att kroppen inte länge gör riktigt som han vill. Han och Brita bor kvar i atriumhuset på Solbacken de köpte 1965, även om de på födelsedagen kommer att vara bortresta till eventuella spontanbesökande gratulanters förtret.
Fakta

Lennart Nanne

Aktuell: Fyller 90 år den 13 augusti.

Bor: På Solbacken i Malmö.

Familj: Hustrun Brita, 3 barn, 7 barnbarn och ett barnbarnsbarn.

Övrigt: Lennart hade tankar på att bli vinbonde i Frankrike eftersom hans mormor kom därifrån men blev jurist efter familjära påtryckningar från sin far och har aldrig ångrat yrkesvalet.

Gå till toppen