Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Abdulla Salman står valet mellan studierna och musikkarriären

Lundastudenten Abdulla Salman är aktuell med singeln "Summer Time". Nu överväger han att lämna staden för att satsa allt på musiken.

Abdulla Salman utgör ena halvan av dj-duon H3LLO, som är aktuell med singeln "Summer Time".Bild: Abdulla Salman
Abdulla Salman, 21, känner sig en aning kluven dessa dagar.
Om några veckor är det dags att återgå till sina statsvetenskapliga studier i Lund, dit han flyttade för några år sedan för att lägga grunden till vad han hoppas ska mynna ut i en karriär inom politiken. Och visst ser han fram emot att återigen bänka sig i Edens hörsal och att komma tillbaka till korridorgemenskapen i studentboendet på Delphi.
Samtidigt har han annat som pockar på hans uppmärksamhet.
– Jag älskar verkligen Lund. När jag flyttade hit från Flen var det lite som att upptäcka en annan värld, för jag hade aldrig varit nere i Skåne förut.
– Men samtidigt funderar jag på att flytta till Amsterdam. Jag har fortfarande inte riktigt bestämt mig, säger Abdulla Salman.
Saken är den att Abdulla Salman, tillsammans med sin vän Jonathan Hugsén, just har sparkat liv i den musikkarriär som – när de fortfarande gick på gymnasiet – tog dem till världens största festivaler och som resulterade i låtar som sammantaget streamades mer än en miljon gånger på Spotify.
– Vi började göra musik när vi var 13 år under namnet WDA. Och något år efter att vi blivit uppmärksammade av några av de största dj:arna i branschen blev vi signade av ett svenskt skivbolag, säger Abdulla Salman.
Efter några år i hetluften blev dock trycket för mycket för dem. De unga killarna upplevde att kontraktet de skrivit på med skivbolaget tog ifrån dem deras kreativa uttryck, festlivet tog ut sin rätt, och de bestämde sig för att lägga musiken på hyllan.
– Till att börja med tänkte vi att vi skulle pausa ett år. Men sedan började vi båda plugga och det hela rann ut i sanden, säger Abdulla Salman.
Väl i Lund blev han dock entusiasmerad av stadens atmosfär och alla nya vänner som uppmanade honom att ge musiken en ny chans. Och tre år efter avbrottet bestämde sig han och Jonathan, som i sin tur hade flyttat till Linköping, att börja skriva låtar ihop igen.
– Den här gången bestämde vi direkt att vi skulle ta kontrollen över musiken. Så vi har redan skapat ett managementteam, som vi sköter producerandet och projektledningen med.
Under namnet H3LLO har de redan släppt en singel, "Summer Time". Den har gått varm på Sveriges Radio under sommaren, och enligt Abdulla Salman är den ett bra exempel på den nya stil som de har bestämt sig för att odla.
– Vi är väldigt inne på 80-talsserien "Miami Vice". Så det är den stilen vi kör på nu, både lookmässigt och musikaliskt.
Frågan Abdulla Salman står inför nu är alltså om han tillsammans med Jonathan ska flytta till Nederländerna för att satsa på musiken helhjärtat. Eller om han ska bli kvar i Lund.
– Det är ett tufft val. Men samtidigt tror jag mycket på mig själv, och på något sätt är jag säker på att jag ska kunna kombinera min akademiska karriär med musiken.
Fakta

Abdulla Salman

Ålder: 21 år.

Bor: På Delphi i Lund.

Aktuell med: Singeln "Summer Time", som han och hans parhäst Jonathan Hugsén släppt under namnet H3LLO.

Inspirationskällor: Avicii, Dag Hammarskjöld och John Maynard Keynes ("hans multitaskingförmåga är inspirerande").

Gå till toppen