Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han vill bygga gemenskap för strokedrabbade

Lundensaren Jonas Nebrelius vill skapa en gemenskap för personer som liksom honom drabbats av en stroke. "Det är viktigt att påminna varandra om att man inte är ensam", säger han.

Jonas Nebrelius har tagit initativ till föreningen Stroke Club i Lund.Bild: Marcus Bornlid Lesseur
Formgivaren Jonas Nebrelius var bara 43 år gammal när stroken slog till.
Tillsammans med fru och barn befann han sig på semester i Spanien när det hände. Prognosen såg illa ut, han svävade mellan liv och död, och när han flugits hem till Sverige kunde läkarna konstatera att Jonas högra kroppshalva var förlamad.
När han nu, nästan exakt tre år efter insjuknandet, tänker tillbaka på den långa sjukdomsvistelsen som följde, minns han ett samtal han förde med en man på avdelningen där han befann sig.
– Eller ett riktigt samtal var det ju inte direkt. Jag var oförmögen att prata då. Men den här killen som låg bredvid mig i salen frågade sig vad som skulle hända med oss när vi kom ut från sjukhuset, säger Jonas och fortsätter:
– Han hade också fått en stroke, men han var inte lika illa däran som jag. Han sade att han inte trodde att vi skulle komma tillbaka till livet efter sjukdomen. Att det nu bara skulle bli värre och värre.
Jonas var dock inte beredd att acceptera att livet som han kände det skulle vara slut. Och under rehabiliteringsfasen, då han sakta återfick talförmågan och lärde sig att stå på benen igen, började han bolla med en idé som han lovade sig att förverkliga om han någonsin återfick krafterna.
– Det är väldigt ensamt att återhämta sig efter en stroke. Och det är många som är övertygade om att allt är kört och att man är ensam om det man går igenom. Men jag ville visa att så inte är fallet, säger Jonas.
I våras tog han så initiativet till Stroke Club. Jonas första åtgärd var trycka upp svarta t-shirtar med föreningens logga. Detta för att personer som har drabbats av en stroke ska känna igen varandra när de rör sig i offentligheten.
– Det här är ett första steg för att bryta stigmatiseringen som kringgärdar sjukdomen. Man ska få syn varandra på stan och hälsa och känna att man är en person bland många med samma erfarenhet.
– Med tiden hoppas jag att det här ska spridas över hela Sverige och Norden, och att personer med strokeproblematik ska träffas och dela med sig av sina erfarenheter.
I dag ser Jonas ljust på framtiden. Förlamningen har fortfarande inte helt släppt taget och ibland är det svårt för honom att hitta orden när han talar. Men tillfrisknandet har gått stadigt framåt och han arbetar numera på 25 procent med reklamuppdrag.
– Innan jag drabbades av stroken visste jag nästan ingenting om sjukdomen och jag visste inte hur vanligt det är att folk i min ålder drabbas av det.
– Men det finns mycket man kan göra för att komma tillbaka in i matchen. Man kan promenera och lyssna på musik, huvudsaken är att man håller sig aktiv. Och det är vad jag vill inspirera till med klubben. Det är viktigt att påminna varandra om att allt alltid kan bli bättre, säger Jonas.
Fakta

Jonas Nebrelius

Ålder: 46 år

Aktuell med: Har initierat Stroke Club i Lund, som man hittar på adressen www.strokeclub.se, i syfte att bygga en gemenskap för strokedrabbade. Jobbade tidigare med layout och har bland annat designat skivomslag till band som Atomic Swing och Pugh Rogefeldt.

Familj: Fru och barn.

Favoritband: Depeche Mode.

Gå till toppen