Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kampen för att upphäva Vellinges tiggeriförbud fortsätter

Efter Vellinge har en rad kommuner infört tiggeriförbud. Samtidigt fortsätter människorättsorganisationer kampen för att få ursprungsbeslutet upphävt.
– Går kammarrätten på vår linje påverkas alla kommuner som infört förbudet, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

Tiggeriförbudet fortsätter valsa runt i de rättsliga instanserna. Nu har människorättsorganisationerna Civil Rights Defenders och Centrum för Sociala Rättigheter överklagat förbudet till Kammarrätten.Bild: Hussein El-alawi
Civil Rights Defenders och Centrum för Sociala Rättigheter i Malmö vill upphäva Vellinges tiggeriförbud och har lämnat in en gemensam överklagan till kammarrätten i Göteborg. Huvudargumentet är att domstolarna hittills inte har prövat om förbudet är förenligt med Europakonventionens och regeringsformens bestämmelser om fri- och rättigheter.
Fakta

Detta har hänt

I september 2017 klubbade Vellinges kommunfullmäktige det omdebatterade tiggeriförbudet. Ett beslut som därefter upphävdes i länsstyrelsen, och sedan fick avslag i instans efter instans. Först i december förra året vann förbudet slutligen laga kraft i Högsta Förvaltningsdomstolen. Därefter har flera andra kommuner, bland annat Staffanstorp, Katrineholm och Sölvesborg följt i Vellinges spår. Flera andra kommuner utreder frågan i nuläget.

I december slog Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD) fast att Vellinges beslut att förbjuda passiv pengainsamling på specifikt avgränsade platser inte strider mot ordningslagen. Förbudet infördes.
Civil Rights Defenders och Centrum för Sociala Rättigheter menade emellertid att rätten missat att pröva den mänskliga dimensionen. Bland annat hur förbudet i praktiken inskränker yttrandefriheten och kan verka diskriminerande för vissa grupper. Och överklagade.
Tidigare i somras fick de avslag av förvaltningsrätten i Malmö, som gick på HFD:s linje: Ordningsföreskriften innebär inte obefogade inskränkningar i enskildas frihet, menar instanserna.
– Tiggeriförbudet strider mot mänskliga rättigheter, men trots det har förvaltningsrätten överhuvudtaget inte tittat på det perspektivet. Nu vill vi att kammarrätten bedömer rättighetsfrågan, så att förbudet upphävs en gång för alla, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.
"Då ett flertal kommuner har antagit eller överväger att anta liknande ordningsföreskrifter är det av stor vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas", skriver man nu till kammarrätten.
– Frågan är ju principiell, så om beslutet upphävs kommer även andra kommuners förbud att behöva förändras, eller tas bort, säger John Stauffer.
"Jag ser inte att tiggeriförbudet i sig skulle strida mot mänskliga rättigheter som organisationerna beskriver det. Hemlandet måste ta sitt ansvar, och vi tar ansvar för våra medborgare här", säger Carina Wutzler (M).Bild: Hussein El-alawi
Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, säger att hon inte är förvånad över att processen fortsätter.
– Förbudet väcker mycket känslor, och var och en får driva sin sak. Vi fick rätt i förvaltningsrätten, som menar att beslutet inte strider mot mänskliga rättigheter. Jag tror inte att det borde bli något annat utslag i kammarrätten, säger hon.
– Tiggeri omfattar även människor som utnyttjas i en utsatt situation. Det är en annan vinkel som också är viktig att ta upp i sammanhanget.
Nu ligger bollen alltså i Göteborg. Eva Römbo, kammarrättsråd och beredningsansvarig, räknar med att man kommer att meddela beslut om överklagandet får prövningstillstånd inom några månader.
Gå till toppen