Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lundakvinna som fick nio år för mordförsök överklagar till HD

Den 32-åriga kvinnan var nära att hugga ihjäl sin make med en kökskniv. Nu vill hon att Högsta domstolen prövar hovrättens nioåriga fängelsedom.

Mordförsöket inträffade i januari 2019. Då hade paret haft en längre konflikt om sitt gemensamma spädbarn och även separerat.
Enligt tingsrättens dom knivhögg kvinnan oprovocerat ex-maken i dennes lägenhet i centrala Lund. Knivhuggen träffade i bröstet och i magen och var livshotande.
Genom att ta sig ut i trapphuset lyckades mannen tillkalla hjälp, och grannar som hörde hans rop övermannade kvinnan.
I slutet av maj dömdes kvinnan till åtta års fängelse av Lunds tingsrätt, en dom som hovrätten den 15 juli skärpte till nio år.
Detta är denna dom som som kvinnan nu vill att Högsta domstolen prövar. Enligt hennes advokat Mats Håkansson har hovrätten gjort en felaktig bedömning av bevisningen, samt inte beaktat uppgifter om vissa webbsökningar i kvinnans mobiltelefon.
Webbsökningar som skulle kunna styrka hennes trovärdighet, menar advokaten, då de stödjer hennes uppgifter om att hon under den aktuella kvällen avsåg att gå på bio.
Högsta domstolen avgör endast fall av principiell och prejudicerande natur. Cirka 5 000 överklagande kommer in årligen. Av dem beviljas ett hundratal prövningstillstånd.
Gå till toppen