Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Persson gör comeback som Liberalernas ”finansminister”

I vintras lämnade Mats Persson från Lund jobbet som Liberalernas ekonomisk-politiske talesman – i protest mot Jan Björklunds januariavtal med Stefan Löfven.
Nu får han tillbaka samma jobb av Nyamko Sabuni.
– Väljarna förväntar sig att vi ska göra det bästa av läget och driva liberal politik, säger han.

Nyamko Sabuni presenterade Mats Persson som ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna vid en pressträff i riksdagens presscenter.Bild: Henrik Montgomery/TT
Den 18 september ska finansminister Magdalena Andersson (S) presentera den första statsbudget som regeringen förhandlat fram med Centern och Liberalerna.
I det arbetet får den 38-årige ekonomen Mats Persson från Lund nu en nyckelroll.
Han var ekonomisk-politisk talesman för Liberalerna även under Jan Björklund. Men då var partiet i renodlad opposition.
Nu ska Liberalerna samarbeta med regeringen med de 73 punkterna i januariavtalet som grund.
På ett sätt är det en paradox att Mats Persson får jobbet. Han ledde i vintras ett internt uppror mot Jan Björklund och försökte in i det sista stoppa uppgörelsen med regeringen – som ju ytterst syftade till att utestänga SD från inflytande.
På ett annat sätt är valet av Mats Persson logiskt. I striden om vem som skulle efterträda Björklund som partiledare satsade han stenhårt på Nyamko Sabuni.
– Jag är oerhört glad att Mats Persson nu återinträder på posten, säger Sabuni på en pressträff i riksdagen.
Både Sabuni och Mats Persson slår fast att Liberalerna ska hedra januariavtalet – så länge Stefan Löfven gör det.
– Liberalerna ska vara ett parti man kan lita på, säger Persson.
På frågan hur han själv nu kan åta sig uppdraget som ekonomisk-politisk talesman – trots sitt hårda motstånd mot januariavtalet – svarar han:
– Det gäller att gilla läget och spela bollen där den ligger. Nu har vi ingått det här avtalet. Då förväntar sig väljarna att vi gör det bästa av läget och det bästa för Sverige och driver igenom så mycket borgerlig och liberal politik som möjligt.
I de första fyrpartiförhandlingarna om statsbudgeten, som nu inleds, tänker Liberalerna prioritera rättsväsendet.
– Rättspolitiken behöver förstärkas rejält. Det handlar om miljarder. Det gäller inte bara polisen utan även om åklagare, domstolar, kriminalvård och tull, säger Mats Persson.
Att rättsväsendet behöver mer pengar råder det stor enighet om mellan de fyra partierna – S, MP, C och L – även om summorna man vill satsa i budgeten varierar.
Betydligt svårare att samsas blir det när januariavtalets skrivningar om att luckra upp arbetsrätten, privatisera delar av Arbetsförmedlingen och införa friare hyressättning ska förverkligas.
Gå till toppen