Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Musik, retorik och politik på agendan

Hon är dj:n som gärna sett en doktorstitel före namnet. Vanessa Markos röda tråd är musik, politik och retorik. Nu inspirerar hon stadens unga att ta plats och utforska sin kreativitet i Malmöfestivalens "Disco Container".

Bild: Irina Bernebring Journiette
Tio maxade discominuter i stöten. Det är upplägget när unga dj:s under Vanessa Markos ledning intar diskocontainern i Raoul Wallenbergs park.
– Det stärker ungas självkänsla när de får chansen att lära sig något nytt, säger Vanessa, känd som dj Neyney.
Vi träffas i hennes vardagsrum där hon dj:ar, pluggar, jobbar och, när det finns tid, bjuder vänner på middag. I bakgrunden rullar låten Kalifornien av hennes bror. Han är rappare, mest känd som Mofeta, och hela familjeträdet är fyllt av kreativitet.
– Min pappa är musiker som spelade progg med Nynningen och min mamma är konstnär, berättar Vanessa som fick upp ögonen för sin rytm när brodern i tidiga tonåren upptäckte hiphop.
– Vi är väldigt tajta och allt han gjorde ville jag göra så då blev rap och hiphop en del av min musiksmak.
Men själv valde hon att axla en annan roll än rapparens.
– Det började med att jag var dj på hemmafester, sen ville jag ta det vidare, säger hon och kallar dj:n för festens dirigent.
– För mig är dj:n som en "conductor", någon som har kontroll över rummet: miljön, stämningen och atmosfären och som kan regissera vad som händer.
Efter uppväxten i Spanien landade Vanessa i Stockholm och hittade sitt sammanhang på retorikkonsultprogrammet på Södertörns högskola och i Feministiskt initiativ. Det var därigenom hennes alldeles egna första projekt Femtastic – som hon startade med bland annat Nathalie ”Cleo” Missaoui – tog form. Ett projekt som några år senare tog Vanessa till Malmö och som hon beskriver som sin röda tråd, där musik, politik och retorik vävs samman.
Femtastic var ett crew, ett kollektiv med kvinnor inom hiphop och urban musik som kämpade för att skapa scen och utrymme för kvinnor. Och just att ta plats på scen var viktigt.
– Det handlade om att få visa sin musik, synas och höras, så att andra kvinnor skulle få se att vi fanns.
Arbetet med Femtastic blev också hennes egen skola och cementerade idén om att det går att arbeta för förändring som är inkluderande, inspirerande och kul.
– Jag tog för länge sedan ett beslut att jag vill inspirera andra i det jag gör, säger Vanessa som sedan dess arbetat med en mängd olika projekt.
– Jag frågar alltid vad folk brinner för och vad som gör dem frustrerade, säger hon och berättar att det är en bra utgångspunkt för nya idéer.
Så uppstod "Fatta!", en ideell förening som arbetar mot sexuellt våld och för samtycke och som växte från en låt med svenska kvinnliga hiphop-artister till en rörelse.
– Där fanns en ilska över det sexuella våldet mot kvinnor. Alltså en frustration, plus kunskap om att musik påverkar, och i dag har vi en samtyckeslag.
Vad älskar du med musik?
– Jag älskar rytm, jag älskar musik som dansmedel – att röra sig och njuta och få energi. Sen älskar jag musik som uttrycksmedel för orden. Och så älskar jag musik för gemenskapandet, att man delar det med andra.
Själv spelar hon gärna afrobeats och i somras släppte hon en mix som fått fina recensioner – ett mål att checka av på listan. En annan dröm är att bli doktor och kunna ta namnet dr Neyney.
– Så coolt att vara både professor och dj. Jag älskar oväntade kontraster, när folk inte kan placera en i ett fack.
Målet nu är att ge fler unga Malmöbor chansen att delta i dj-workshopar och utforska sina kreativa sidor.
– Malmö välkomnade mig med öppna armar och jag har fått ge tillbaka det som jag kan. Det är det bästa som finns – när man får lov att ge, säger Vanessa Marko.
Fakta

Vanessa Marko

Ålder: 31 år.

Bor: Malmö.

Gör: Läser en masterutbildning i retorik. Dj:ar och arrangerar klubbarna Klubb Zanzibar och Klubb Swag på Moriska Paviljongen.

Lyssnar just nu på: Beyoncé - Mood 4 Eva, BJ The Chicago Kid - Feel the Vibe.

Aktuell med: "Disco Containern" på Malmöfestivalen torsdag klockan 18–22 och fredag klockan 19–23 i Raoul Wallenbergs Park.

Gå till toppen