Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moa Berglöf: Porrfilter löser inget.

Det är inte datorerna som är problemet.Bild: Janerik Henriksson/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Så har debatten om porrfilter i skolorna seglat upp igen, och med det den missriktade omsorgen.
Knappt hälften av Sveriges skolor har porrfilter på skoldatorerna, berättade Ekot på måndagen (12/8). I inslaget hävdar Elsa Lantz, aktiv i organisationen Porrfri barndom, att bristen på porrfilter kan leda till hälsoproblem för barn. "En tjej berättade att två killar hade hållit fast henne och tvingat henne att titta på våldspornografi på skolans dator, via skolans wifi, på skolan, under skoltid", exemplifierar Lantz.
Att porrtittande på skoltid leder till våldsamma beteenden menade också ett antal porrfilterlobbyister i en debattartikel i fjol (DN 12/3-18). I artikeln, där det hävdas att "skolbarn och även förskolebarn dagligen exponeras för porr", berättas om hur "killar har dragit ner trosor samt tjatat, hotat och tvingat till sig oralt, vaginalt och analt sex på skoltoaletter". I likhet med Elsa Lantz beskriver artikelförfattarna hur killar tvingar tjejer att se på våldsporr på skoltid.
Det finns många goda skäl att ifrågasätta skolornas porrfilter. En av de vanligaste invändningarna handlar om att de tekniska lösningarna inte är tillräckligt bra. Det filtreras bort för mycket för den som letar efter helt vanlig sexualupplysning, eller för lite för den som vet var den ska leta.
Porrfiltermotståndarna talar också om en falsk trygghet. Att föräldrar och lärare riskerar att tro att ungdomars nyfikenhet på sex, och också porr, är hanterad i och med att tillgången begränsas. Och därmed släpper de vuxenansvaret för att prata om frågorna.
Men kanske är den viktigaste invändningen mot filterförespråkarna denna: om det finns skolor där killar utnyttjar och våldtar tjejer på skoltoaletter, och som tvingar dem att göra andra saker de inte vill – ska resurserna verkligen läggas på att filtrera ord och spärra hemsidor?
Gå till toppen