Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ungdomar får gratis träning på Gerdahallen

Alla gymnasieungdomar och niondeklassare i Lunds kommun ska få träna gratis på Gerdahallen på morgnarna från och med nästa vecka.

– Vi vill vara delaktiga i att göra Lund friskare. Psykisk ohälsa och stress ökar väldigt mycket, även hos barn och ungdomar, och det är bevisat att fysisk aktivitet är en väldigt bra medicin mot detta, säger Rickard Benediktsson, vd på Gerdahallen.
Ungdomarna får tillgång till både gymmet och motionspassen som leds av instruktörer alla vardagar mellan klockan 6.30 och 9.30.
– Hela vårt utbud är tillgängligt under den här tiden. Det är steg ett. Sedan hoppas vi kunna utveckla det och kanske också utöka, säger Rickard Benediktsson.
– Vi får se vad den här kategorin faktiskt efterfrågar, om vi ska lägga in fler pass och specialanpassa.
Helt gratis blir det inte – man måste betala Gerdas medlemsavgift på 200 kronor per år.
– Det är bevisat att om man betalar en summa själva – även om det är en liten summa – så ger det motivation till att faktiskt utnyttja erbjudandet, så att man inte bara kommer hit en gång.
Satsningen bedöms kosta 400 000 kronor per år och Gerdahallen har fått ekonomiskt stöd av Sparbanksstiftelsen Finn, som går in med 230 000 kronor om året. Tanken är att projektet ska pågå de kommande fyra åren, men det kommer att utvärderas regelbundet.
Ett pilotförsök med gratis träning gjordes redan 2017 och 2018. Då var det dock bara gymnasieungdomar som omfattades och tiden som man kunde träna var kortare.
Gå till toppen