Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Alexanderssons VM-guldkross: ”Fantastiskt”

Tove Alexandersson är orienteringsvärldens stora dominant. I långdistansloppet vid VM i Norge tog 26-åringen sitt fjärde raka guld på distansen. En rörd Lina Strand tog silver och säkrade en svensk medaljdubbel. – Det känns helt fantastiskt, säger Alexandersson till SVT.

Tove Alexandersson har inlett orienterings-VM i Norge på bästa vis – med VM-guld i långdistans.Bild: Geir Olsen/NTB scanpix/TT
Ingen orienterare i världen har rått på Tove Alexandersson hittills den här säsongen. För knappt tre veckor sedan vann världscupledaren orienteringsfesten O-ringen runt Norrköping för sjätte gången. Under onsdagseftermiddagen tog hon sitt åttonde VM-guld, varav det fjärde raka i långdistans.
Alexandersson vann loppet, över 11,5 kilometer i Spydeberg, på 69 minuter blankt. 26-åringen var överlägsen i mål: 6 minuter och 16 sekunder före landsmaninnan Lina Strand.
– Det känns helt fantastiskt. Det är svårt att beskriva, det är lika häftigt varje gång, säger Alexandersson till SVT.
Att 26-åringen skulle vinna var föga oväntat. Men att Strand tog silvret var överraskande. VM-medaljen var 30-åringens första individuellt, sedan tidigare hade hon ett guld i sprintstafett tillsammans med Helena Bergman (tidigare Jansson), Jerker Lysell och Jonas Leandersson.
– Jag är helt rörd, säger Lina Strand till SVT.
Trea blev Simona Aebersold, Schweiz, som sprang i mål på 75.50. 34 sekunder långsammare än Strand och 6.50 bakom Alexandersson. Karolin Ohlsson blev delad sexa och Sara Hagström delad nia.
På fredag har Sverige chans på nya medaljer, i medeldistansloppet i samma skogar i sydöstra Norge.
Rättad: I en tidigare version angavs fel ålder på Lina Strand. Hon är 30 år.
Fakta

Alexanderssons VM-guld

2019 (Norge): långdistans.

2018 (Lettland): lång, sprintstafett.

2017 (Estland): lång, medel, stafett.

2016 (Sverige): lång, medel.

Gå till toppen