Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Årets sommarskola gav rekordstor höjning av elevernas gymnasiebehörighet

Årets frivilliga lovskola höjde gymnasiebehörigheten med ungefär 4 procentenheter. Det är en rekordstor förbättring. Men var femte elev som gick ut de kommunala grundskolorna i juni saknar fortfarande behörighet till gymnasiet.

När årets niondeklassare fått sina slutbetyg stod det klart att 75,6 procent nådde behörighet till gymnasieskolan. Räknar man bort de nyanlända som bott i Sverige i högst fyra år blev siffran 81,3.
Läs också Niornas betyg klara – så många kommer in på gymnasiet i höst
Liksom tidigare år fick de som inte nådde behörighet chans att gå på lovskola för att höja sina betyg.
Efter sommarskolan steg gymnasiebehörigheten till 79,9 procent för samtliga elever och 85,2 om man räknar bort nyanlända. Höjningen på 4,3 respektive 3,9 procentenheter är rekordstor, enligt grundskoledirektör Anders Malmquist.
”Normalt brukar behörigheten öka med drygt två procentenheter”, skriver grundskoledirektören i ett informationsmejl till de ledande skolpolitikerna.
– Det är jättepositivt att man ser en sådan tydlig förbättring, säger skolkommunalråd Sara Wettergren (L).
Sara Wettergren (L), skolkommunalråd.Bild: Peter Frennesson
Hon poängterar att hon inte är nöjd med resultaten på de kommunala grundskolorna eftersom en så stor andel fortfarande inte når gymnasiebehörighet.
– Men det här resultatet visar att sommarskolan är en viktig insats som gör skillnad, säger hon.
Sommarskolan är idag statligt finansierad, men Sara Wettergren vill att Malmö ska bevara den även om det statliga bidraget skulle dras in.
– Vi ska titta på hur vi kan utveckla sommarskolan och även stärka samarbetet med friskolorna, säger hon.
Moderaten John Eklöf som är andre vice ordförande i grundskolenämnden vill ha mer information för att kunna dra slutsatser av de siffror som grundskoledirektören har presenterat.
– Det är glädjande att behörigheten ökar. Men ökningen är inte så konstig med tanke på att att Malmös gymnasiebehörighet är lägre än riksgenomsnittet. Den stora ökningen av resultaten i sommarskolan är också ett resultat av att den ordinarie verksamheten inte klarar att ge eleverna tillräcklig kunskaper. Ju färre elever som behöver sommarskola, desto bättre är det, säger han.
John Eklöf (M).Bild: Patrik Renmark
Grundskoledirektören nämner i sitt mejl de skolor där behörigheten steg som mest efter sommarskolan. Ökningen var över 10 procentenheter på Johannesskolan, Höjaskolan, Rörsjöskolan-Zenith, Stenkulaskolan, Kroksbäcksskolan och Lindeborgsskolan.
Moderaten John Eklöf efterlyser mer information.
– Jag undrar om det finns skolor där behörigheten inte har förbättrats. En annan viktig fråga är hur förbättringen i Malmö står sig i en nationell jämförelse, säger han.
Gå till toppen