Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Olle Lönnaeus: Domen mot ASAP Rocky visar att en svensk domstol står pall

ASAP Rocky fick villkorlig dom.Bild: Thibault Camus
Rapparen ASAP Rocky döms till villkorlig dom och den viktigaste slutsatsen man kan dra är denna: En svensk domstol pallar trycket – också från världens mäktigaste man.
Stockholms tingsrätt visar klart och tydligt att man behandlat slagsmålet i Stockholm den 30 juni precis för vad det är: ett tämligen trivialt misshandelsmål.
Att en av de åtalade var en världsberömd rapartist som fått massiv support av Donald Trump tilläts inte påverka den juridiska bedömningen.
Händelseförloppet den 30 juni kan sammanfattas så här:
En 19-årig man från Afghanistan följde efter hiphopartisten ASAP Rocky – som egentligen heter Rakim Mayers – och två medarbetare och tjatade om att han ville ha ersättning för ett par förstörda hörlurar.
En bastant livvakt försökte avvisa mannen. Slagsmål utbröt. En video visar hur ASAP Rocky våldsamt kastar omkull 19-åringen på gatan. Det finns uppgifter om sparkar. Efteråt har den afghanske mannen skärsår och enligt åklagaren ska han ha blivit skuren med en flaska.
Utifrån detta hade tingsrätten att ta ställning till fyra juridiska frågor:
Nödvärn
Rakim Mayers och hans medarbetare hävdade att de kände sig hotade av 19-åringen och handlade i nödvärn. Tingsrätten hänvisar till två vittnen som hörts under rättegången och slår fast att det inte fanns något "påbörjat eller överhängande angrepp" som de åtalade behövde försvara sig mot. Mayers och de två andra kan inte heller ha trott att så var fallet.
Våldet
Tingsrätten slår fast att det är styrkt att de tre åtalade misshandlat 19-åringen med slag och sparkar när han låg ner. Mayers har därutöver kastat målsäganden till marken och stampat på hans arm.
Däremot tycker domstolen inte att åklagaren lyckats bevisa att 19-åringen slagits i bakhuvudet med en flaska eller att han på annat sätt misshandlats med glasflaskor. Visserligen har 19-åringen fått skärsår på kroppen, men det har inte gått att klarlägga hur de uppstått.
Samråd
Åklagaren hävdade ett ASAP Rocky och hans sällskap agerat "gemensamt och i samråd". Därför borde alla tre dömas för allt våldet, oavsett vem som utdelat varje enskilt slag.
Men tingsrätten anser det bara bevisat att de två medarbetarna handlat i samråd. ASAP Rocky döms alltså bara för det våld han själv utövat.
Påföljden
Tingsrätten anser att det funnits både försvårande och förmildrande omständigheter, bland annat det faktum att 19-åringen följt efter och provocerat rapparen och hans sällskap.
Sammantaget är misshandeln inte så allvarlig att det är befogat med fängelse. Istället blir det villkorlig dom. Eftersom Rocky och hans sällskap suttit häktade i 31 dagar slipper de böter.
"Den sammantagna bevisbilden har varit komplex", konstaterar chesfrådsmannen Per Lennerbrant.
Må så vara.
Men rent juridiskt var det hajpade brottmålet mot ASAP Rocky och hans medarbetare ett rutinmål.
Och enligt en enig expertis visade tingsrätten att en svensk domstol står pall mot påtryckningar – även från världens mäktigaste man.
Gå till toppen