Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Forskarkonferens och filmfestival på stora skejtveckan i Malmö

Världens ledande akademiker i ämnet skejtboard kommer i veckan till Malmö för konferensen ”Pushing Boarders” som blir en del av årliga Skate Malmö Street. Dessutom blir det filmfestival, fotoutställning och massor av skejtande.

Skate Malmö Street fokuserar på skejtande i gatumiljö.Bild: Lars Brundin
– Det är otroligt inspirerande att se hur Malmö har omfamnat skejtkulturen i byggandet av staden.
Orden kommer från en amerikansk historieprofessor. Ocean Howell arbetar vid universitetet i Oregon och har skrivit mängder om arkitektur, stadsplanering och historia ur skejtvärldens perspektiv. Han är själv skejtare och är nu i Malmö för att delta i konferensen ”Pushing Boarders” som äger rum i veckan.
– Malmö är unikt med sitt skejtgymnasium, sin kommunala skejtsamordnare och hur man har byggt in skejtlivet i staden, säger Ocean Howell.
Den första ”Pushing Boarders”-konferensen hölls i London 2018 och det var den första gången som den akademiska delen av skejtboardvärlden samlades. När det nu var dags för den andra konferensen kändes Malmö som ett självklart val.
– Malmö är världens mest progressiva stad när det kommer till att integrera skejtboard med stadslivet och en självklar värd och partner för den här typen av samtal, säger Stuart MacLure från ”Pushing Boarders”.
Gustav Svanborg-Edén förklarar att ”Pushing Boarders” dels handlar om att samla forskningen kring skejtboard, men också om att få den etablerade makten inom skejtboarden att möta gräsrötterna. De etablerade är i det här fallet industrin och medier.
– De minst hörda ska kunna möta de mest hörda och utveckla kulturen gemensamt, förklarar Gustav Svanborg-Edén.
Gustav Svanborg-Edén.Bild: Patrik Renmark
När årliga Skate Malmö Street invigs på onsdagskvällen så binds det samman med ”Pushing Boarders”-konferensen och filmfestivalen Smörgåsboard. Den senare är en filmfestival där olika skejtare fått möjlighet att välja ut sina favoritklipp. Filmerna visas på olika platser under veckan. Ridhuset i Folkets park under onsdag och lördag. Torsdag blir det en cykelbio som tittarna får följa efter på gatan, på fredag blir det Biograf Spegeln och på söndag vid Carib Kreol i Folkets Park. I Folkets Park ska även vandringsutställningen ”Skate 2019” visas på Parktorget där också Søren Nordal Enevoldsens skejtinstallation ”Prototype 1” finns. På lördageftermiddagen blir det ett ”block party” på Apelgårdsskolans skolgård för att fira den nya skejtvänliga multiaktivitetsytan där.
– Vi kommer att ha konferenser på förmiddagen, skejta på eftermiddagen och sen blir det filmvisningar på kvällarna. Allt är gratis, säger Gustav Svanborg-Edén.
Kommer ”Pushing Boarders” att arrangeras i Malmö återkommande?
– Vi vill inte kontrollera eller äga ”Pushing Boarders”, utan ser gärna att andra skejtscener kan få ta del av det. Vi behöver inte ha det varje år, säger Gustav Svanborg-Edén.
Håll koll på Malmös stadsliv – följ Dygnet Runt på Facebook och Instagram.
Gå till toppen