Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Misstänkt dataintrång mot lönesystem

Ett dataintrång i ett it-system har rapporterats till Datainspektionen. Arkivbild.Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Ett it-system som hanterar löner för statsanställda misstänks ha utsatts för ett intrång, rapporterar Dagens Nyheter.
Intrånget beskrivs enligt en utredning som mycket allvarligt. Namn, personnummer, adresser och uppgifter om exempelvis sjukfrånvaro kan ha blivit tillgängliga för fel personer, skriver tidningen.
Enligt DN upptäcktes säkerhetshålet tidigare i år av en myndighetsanställd, som då inte rapporterade luckan utan i stället utnyttjade den för att komma åt information. Personen är polisanmäld för misstänkt dataintrång och händelsen har även rapporterats till Datainspektionen.
Det finns inget som tyder på att de läckta personuppgifterna ska ha spridits vidare. Det är också oklart hur stort säkerhetshålet var och vilka myndigheter som berörs, skriver DN.
Omkring 45 myndigheter använder it-systemet vid namn Primula för lönehantering.
Gå till toppen