Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pippi i fokus på Astrid Lindgren-konferensen

Greta Thunberg, Josef Fares, Jacqueline Woodson och många fler gästar i höst Astrid Lindgren-konferensen i Stockholm. Den snart 75-årsjubilerande barnboksfiguren Pippi Långstrump smygfiras med teman som mod, makt och medkänsla.

Barnboksförfattaren Astrid Lindgren skulle i år ha fyllt 112 år. Astrid Lindgren-konferensen, som har temat mod, makt och medkänsla, arrangeras på författarens födelsedag den 14 november. Bild från sommaren 1962.Bild: John Kjellström/SvD/TT
Vem har makt och vem är maktlös? Är makt alltid korrumperande eller kan man, likt Pippi, kombinera generositet och mod med makt? Frågorna är centrala på Astrid Lindgren-konferensen.
”I sina berättelser har Astrid Lindgren skildrat barndomens maktlöshet såväl som barns mod att stå upp för sig själva och bekämpa orättvisor i samhället. Konferensen tar avstamp i hennes texter och hennes grundmurade värderingar”, säger Gunilla Halkjaer Olofsson, ordförande i Astrid Lindgren-sällskapet, i ett pressmeddelande.
Konferensen arrangeras på Astrid Lindgrens födelsedag, den 14 november, och äger rum i Filmhuset i Stockholm. Medverkar gör bland andra förra årets Alma-pristagare Jacqueline Woodson och klimataktivisten Greta Thunberg.
Om allt går som det ska är Greta Thunberg då sedan länge framme i Amerika, men hon kommer att medverka på videolänk för att under rubriken ”Ingen liten lort” prata om vikten av att kavla upp ärmarna och försöka göra något åt saker som är fel.
Jacqueline Woodson är däremot på plats i Stockholm, och det kommer även regissören och spelskaparen Josef Fares, psykologerna Jenny Jägerfeld och Jonas Mosskin, Handelshögskolans rektor Lars Strannegård och många fler att vara.
Konferensen smygfirar den nästa år 75-årsjubilerande bokfiguren Pippi Långstrump. Den första boken om Pippi kom ut i november 1945, i en värld ödelagd av andra världskriget och där mänskligheten fick ta hand om konsekvenserna av sitt eget agerande. En tid när frågor om mod, makt och medkänsla var centrala – precis som i dag.
Fakta

Program och medverkande

"Ingen liten lort": Greta Thunberg, klimataktivist.

"Mod, makt och medkänsla i spelandets värld": Josef Fares, filmregissör och spelskapare.

"Mod, makt och medkänsla – hur böcker kan få oss att gå från tystnad till empati till handling ": Jacqueline Woodson, författare och Alma-pristagare.

"I begynnelsen var medkänslan": Lasse Berg, författare och dokumentärfilmare.

"Släpp loss fantasin": Carole Bloch, verksamhetschef för den läsfrämjande organisationen Praesa.

"Bildning i den digitala eran": Lars Strannegård, rektor Handelshögskolan.

"Kamp på nya arenor mot nya hot och nya medel"; Rikard Molander, analytiker och föreläsare på konsult- och analysföretaget Kairos Future.

"Psykologer läser Pippi Långstrump": Jenny Jägerfeld och Jonas Mosskin, psykologer.

"Barn och frihet": Suzanne Osten, dramatiker, regissör, författare och professor.

Medverkar gör även: Agnes Wold, läkare och professor, Emma Adbåge, författare och illustratör, samt Gabriela Pichler, regissör och manusförfattare.

Gå till toppen