Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svensk anhållen för sprängning mot danska Skatteverket

Två svenska män misstänks för inblandning i sprängningen vid danska Skatteverket i Köpenhamn. En av dem greps och anhölls i Malmö sent i går kväll, den andre är internationellt efterlyst. Männen är båda hemmahörande i Skåne.

Mannen som är anhållen är 22 år och tidigare ostraffad. Han sitter frihetsberövad i Malmö och har fått en offentlig försvarare utsedd här, men har begärts utlämnad av dansk polis.
– Det stämmer att vi har fått in en nordisk arresteringsorder från Danmark, men med hänsyn till sekretessen i ärendet kan jag inte säga något mer, säger kammaråklagare Helena Ljunggren vid Internationella åklagarkammaren i Malmö, till Sydsvenskan.
Kammaråklagare Kristina Lindhoff Carleson handlägger ärendet men vi har inte lyckats nå henne.
Ytterligare en svensk man, en 23-åring, misstänks alltså för inblandning i sprängningen och är internationellt efterlyst. 23-åringen är tidigare dömd, bland annat för misshandel.
– Samarbete sker nu med dansk polis. Det handlar om att bistå med eventuella utredningsåtgärder, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen.
Är männen kända av polisen sedan tidigare?
– Jag kan inte gå in på något som gäller detta, ärendet är den danska polisens. Mannen är i förvar här men vi uppfattar att det är ytterst tillfälligt, fortsätter Nils Norling.
Danska polisen meddelar att de även har beslagtagit en bil i Malmö som kopplas till explosionen.
– Bilen tror vi de har använt i samband med sprängningen, sade Jørgen Bergen Skov, chefspolisinspektör hov Köpenhamnspolisen under en presskonferens i Köpenhamn på morgonen.
Jørgen Bergen Skov höll presskonferens på onsdagsmorgonen.
Med anledning av den fortsatta utredningen, och att ytterligare en misstänkt är på fri fot, är polisen ytterst förtegna med detaljer i ärendet. De vill inte heller säga något om hur de har kommit de båda misstänkta på spåren, bara att polisen ägnat sig åt ”intensiv efterforskning”.
Det var på tisdagskvällen förra veckan som explosionen skedde, i Nordhavn i Köpenhamn. Enligt vittnen var det en kraftig explosion. Rutor samt delar av fasaden på Skattestyrelsen, Danmarks motsvarighet till Skatteverket i Sverige, gick sönder. Två personer befann sig i byggnaden vid sprängningen men ingen av dem skadades.
Laddningen ska enligt uppgifter till danska Ektrabladet ha varit placerad endast 60 centimeter från byggnadens fasad.
Sedan i februari har Köpenhamnsområdet drabbats av nio explosioner, de senaste två i augusti.
Några dagar efter explosionen vid skattemyndigheten skedde ytterligare en explosion i Köpenhamn, denna gång vid en lokal polisstation i Nørrebro.
Gå till toppen