Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Vellinge kommun måste försvara valfriheten

Andreas Johansson (L) skriver om äldres möjlighet att välja boende i Vellinge kommun.Bild: Janerik Henriksson/TT
På omsorgsnämnden den 18 juni 2019 var revidering av kösystem till vård- och omsorgsboende för äldre uppe till behandling.
Gällande regler fram till nu har medgivit att den som tackar nej till en erbjuden vård- och omsorgsplats ändå kunnat behålla sin plats i kön. Det vanligaste skälet till att tacka nej till en erbjuden plats har varit att den aktuella platsen inte har legat på den ort i kommunen som den vårdsökande önskade. Det vanligaste skälet till att en speciell ort önskas är att de anhöriga finns i eller kan lätt ta sig till orten. Dock kom det nu ett förslag om att gå ifrån denna regel och att den som tackar nej till en plats automatiskt hamnar sist i kön.
Denna stora inskränkning i valfrihet och individens självbestämmande röstade givetvis Liberalerna nej till. Ett antal skäl fördes fram för att inte ge kommunens äldre medborgare någon valfrihet längre. Det första och främsta skälet som angavs vara den demografiska utvecklingen med allt fler äldre. Den främsta lösningen på detta problem är dock inte att dra in människors valfrihet utan att se till att bygga fler platser.
Det andra och viktigaste skälet till att ta bort valfriheten var att lägenheter får stå tomma längre om någon tackar nej. Fram till mötet i juni har vid ett nej tack från en vårdtagare lett till att erbjudandet om en plats gått vidare till nästa person i kön. Men vårdtagare, av rädsla att förlora sin plats i kön, kommer inte vågar tacka nej till en erbjuden vård- och omsorgsplats. Därmed kommer de som tidigare kom snabbare fram till en vård- och omsorgsplats via ett nej tack att få vänta längre eftersom antalet platser inte blir fler. De styrande Moderaterna väljer att hellre inskränka valfrihet och bestraffa vårdbehövande medborgare än att ta tag i de riktiga problemen.

Andreas Johansson (L)

2:e vice ordförande omsorgsnämnden, Vellinge kommun
Gå till toppen