Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Agerandet för mer kärnkraft närmast att betrakta som politisk härdsmälta

Förra veckan jämnades ett kyltorn vid det sedan över 30 år nedlagda tyska kärnkraftverket i Mülheim-Kärlich med marken.Bild: Thomas Frey
Det pågår en märklig politisk debatt om kärnkraften i vårt land.
Tre partier, M, KD och L, med SD hängande i hasorna - eller så är det tvärtom, vill bygga ut kärnkraften. Det är en hyllning till kärnkraften, en räddare i nöden när klimatkrisen förvärrats.
Och man gör det trots att det är en opålitlig energikälla. Dessutom är det inte ekonomiskt gångbart att bygga och driva sådana kärnkraftverk. Flera projekt runtom i världen har lagts ner på grund olönsamhet.
De tre partierna är således skeptiska till att enbart sol, vind och bioenergi ska klara vår framtida energiförsörjning. De har fel. Här är några belägg för detta:
Tyskland producerar numera mer förnybar energin och mer el än vad kol och kärnkraft gör tillsamman. Detta tycks de trepartierna ha missat. Likaså att de ska stänga alla sina kärnkraftverk – ska vara utfasad år 2022.
Ett andra exempel är att Skottland stängt alla sina nio kolkraftverk och fyra av sex reaktorer. De producerar nu mera förnybar el än man konsumerar.
I land efter land fasas kärnkraften ut. I Frankrike har det beslutats att 2035 ska kärnkraften vara borta – ersatt med förnybar energi. Schweizarna har genom en folkomröstning förbjudit kärnkraft. Sverige har beslutat lägga ner fyra i tider där den förnybara energin ökar i snabb takt.
Samtidigt kommer rapporter om att hela EU:s elproduktion genomgått en dramatisk förändring.
Detta är endast några exempel på vad som sker. Det finns mera.
De borgerliga partiernas förslag att framhålla kärnkraften som lösning på den klimatkris vi står inför håller inte. Att det skulle vara lönsamt att investera i ny svensk kärnkraft när vi redan befinner oss mitt i en omställning mot 100 procent förnybart är bisarrt. Dessutom både dyrt och onödigt.
De tre borgerliga politiska partierna agerande för mera kärnkraft får närmast betraktas som en politisk härdsmälta i den pågående klimatdebatten.
Kärnkraft hör inte hemma i vårt land. Den har överlevt sig själv. Ersätt den helt och snabbt med förnybar energin producerad av sol, vind och bioenergi. Och förverkliga detta snabbt.

Jan Svärd

Gå till toppen