Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lägre prognoser för inflationen

Huvudbry för riksbankschefen Stefan Ingves: förväntningarna på den framtida inflationen skruvas ned. Arkivbild.Bild: Magnus Andersson/TT
Inflationsförväntningarna har sjunkit den senaste månaden, visar analysföretaget Kantar Sifo Prosperas senaste enkät bland aktörer på penningmarknaden.
De tillfrågade räknar nu med en inflation, enligt måttet KPIF, på 1,6 procent på ett års sikt, 1,6 procent på två års sikt och 1,8 procent på fem års sikt.
I den förra undersökningen, som publicerades i juli, trodde de på en inflation på 1,8 procent på ett års sikt, 1,7 procent på två års sikt och 1,8 procent på fem års sikt.
Riksbankens reporänta väntas i genomsnitt ligga på –0,3 procent (–0,3) om tre månader, –0,2 procent (–0,1) om tolv månader, 0 procent (0) om 24 månader och 0,9 procent (0,9) om 60 månader.
Gå till toppen