Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inte bara fy skam med mer mat i soporna

Varje person i Sverige slängde i snitt 466 kilo sopor förra året. Det är en minskning med sju kilo per person från 2017 till 2018, enligt statistik från Avfall Sverige. Samtidigt har mängden matavfall ökat.

Mängden insamlat matavfall ökar samtidigt som den totala sopmängden minskar. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
Avfall Sverige har som mål att minska mat- och restavfallet med 25 procent per person till år 2025, jämfört med 2015. Fram till och med 2018 har mat- och restavfallet minskat med 4 procent, vilket motsvarar nio kilo per person.
Men om man jämför 2017 med 2018, så ökade matavfallet med 4 procent, visar statistiken från Avfall Sverige.
Trots att det långsiktiga målet är att minska matsvinnet så behöver fjolårets ökning inte innebära dåliga nyheter, säger Jenny Westin, rådgivare för statistik och avfallstaxor på Avfall Sverige. I statistiken framgår det nämligen inte hur mycket som är onödigt matsvinn och hur mycket som är så kallat oundvikligt avfall.
Det matavfall som räknas in i statistiken är det som har slängts i speciella påsar som är avsedda för just matavfall.
– Det där kan vara lite dubbelbottnat. Vi vill ju att den mat som uppstår ska samlas in och göra nytta. Självklart vill vi inte ha det onödiga matavfallet, men det som ändå uppstår vill man samla in. Därför är det positivt att det blir mer mängder som hanteras, säger Jenny Westin.
Grovavfallet minskade med 9 kilo per person under 2018, jämfört med 2017. Något som delvis förklaras av att mängden trädgårdsavfall minskade förra året på grund av den varma och torra sommaren.
– När det är väldigt torrt så växer det inte lika mycket gräs, växter och sådant som lämnas in till återvinningscentralerna, säger Jenny Westin.
Fakta

Avfall i Sverige

Förra året hanterades runt 4,8 miljoner ton hushållsavfall i Sverige. Det motsvarar 466 kg per person.

Det totala hushållsavfallet minskade med 7 kg per person under fjolåret, jämfört med 2017.

Matavfallet ökade med 4 procent under 2018, jämfört med 2017. Grovavfallet minskade med 4 procent.

Avfall Sverige har som mål att mängden mat- och restavfall ska minska med 25 procent per person till 2025, jämfört med 2015. Kommunerna i landet kan frivilligt ansluta sig till målet.

Källa: Avfall Sverige

Gå till toppen