Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stort konststipendium till Jakob Ojanen

Jakob Ojanen får Åke Andréns konstnärstipendium på 500 000 kronor. Juryn beskriver honom som en nyskapande målare som också gör konst av det vardagliga, exempelvis gatustenar och borttvättad graffiti.

Jakob Ojanen använder flera olika tekniker i sitt, enligt juryn, nyskapande måleri. Pressbild.Bild: Stene Projects Gallery
Konststipendiet är ett av Sveriges största och ges varje år till en lovande konstnär. Jakob Ojanen, född 1980, vet vad han ska använda pengarna till:
”Man funderar ju fram och tillbaka. Men det viktigaste är att jag kan vara mer i ateljén nu. Jag jobbar annars som konstlärare också. Ganska mycket, så det är skönt att få möjlighet att vara mer i ateljén själv” säger han i ett pressmeddelande.
Jakob Ojanen föddes i Västerås men när numera bosatt i Stockholm där han gick ut Konstfack 2008. Vardagliga föremål hämtade direkt från stadsrummet ”ges nya meningar och spännande uttryck” i hans skulpturer och installationer, framhåller juryn. Hans verk beskrivs som ”egensinniga och starkt uttrycksfulla, både visuellt och konceptuellt”.
Jurymedlemmen Charlotte Gyllenhammar fastade för det kraftfulla i hans måleri. Själv talar Jakob Ojanen om att komma åt ”en direkthet”, och hoppas att betraktaren ska kunna hitta ”ett slags tidsrum” i målningen.
”Att man kan vara i den”, säger han.
Stipendiet omfattar även en utställning på Waldemarsudde i Stockholm som sedan fortsätter till Jönköping och Borås.
Fakta

Åke Andrén-stiftelsen

Åke Andrén-stiftelsen bildades 2011 efter en donation från bankdirektör Åke Andrén i Värnamo. Sedan 2012 har ett stipendium på 500 000 kronor delats ut till en lovande konstnär. I fjol gick det till Paul Fägerskiöld.

Gå till toppen