Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tågstopp förbi Hässleholm i flera dagar

Onsdagens brand vid järnvägen i Hässleholm påverkar tågresenärer under flera dygn. Trafikverkets preliminära bedömning är att branden orsakat omfattande skador på spår, signalsystem och kontaktledningar. Skånetrafiken sätter in ersättningsbussar – men dessa kommer inte att räcka till alla.

Kontaktledningar föll över spåren. Bilden är tagen under onsdagskvällen.Bild: Johan Nilsson/TT
– Det är oerhört olyckligt. Även om vi jobbar för fullt med att få fram ersättningsbussar får resenärerna räkna med flera timmars längre restid, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken, i ett pressmeddelande.
En första prognos visar att trafiken norrut från Hässleholm kan komma igång tidigast på tisdag. Söderut med Södra stambanan är läget ännu oklart eftersom ingen slutbesiktning är gjord.
Skånetrafiken har satt in alla ersättningsbussar som har gått att få tag på under natten.
– Vi sätter in extra bussturer till exempel mellan Malmö-Hässleholm. Detta kommer tyvärr inte att räcka och bästa sättet för att kolla ersättningstrafiken är via vår hemsida eller app, säger Thomas Johansson, pressansvarig på Skånetrafiken.
På torsdagsförmiddagen meddelar Trafikverket att skadorna på anläggningen är mer omfattande än vad man initialt trodde.
Det har brunnit med mycket höga temperaturer, vilket har orsakat stora skador på anläggningen. Signal- och kontaktledningar har smält och rälsen som vidgas vid värme, har rört på sig. Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket berättar att prognosen för trafiken står fast vid natten mellan måndag och tisdag.
– Då hoppas vi att trafik ska kunna rulla förbi Hässleholm, kanske inte på alla spår och förmodligen med sänkt hastighet. Det är mycket olyckligt, branden startade utanför spårområdet och det är inget vi kunde kontrollera, säger hon.
Läs också Tågstoppet fortsätter under torsdagen på grund av storbrand i Hässleholm
Fakta

Information från Skånetrafiken

Pågatågen Hässleholm - Markaryd är inställda hela sträckan.

Pågatågen Helsingborg - Kristianstad/Hässleholm är inställda på sträckan Tyringe - Hässleholm/Kristianstad och omvänt.

Pågatågen Kristianstad - Malmö är inställda sträckan Kristianstad-Tjörnarp och omvänt.

Krösatågen Hässleholm - Växjö är inställda sträckan Hässleholm - Hästveda och omvänt.

Öresundstågen till/från Växjö/Kalmar är inställda sträckan Höör - Osby och omvänt.

Öresundstågen till/från Karlskrona är inställda sträckan Malmö - Kristianstad och omvänt.

I nuläget är det svårt att få fram tillräckligt med ersättningsbussar, bussar ersätter i begränsad omfattning.

Fakta

Ersättning från Skånetrafiken

Såhär skriver de på sin hemsida angående ersättning vid förseningar inom Skåne:

Om du blir mer än 20 minuter försenad vid resa med Skånetrafikens tåg och bussar kan du få ersättning.

Prisavdraget utgår från din kostnad för resan (biljettens pris) och hur mycket du blev försenad.

En försening på 20–39 minuter ger 50 procent av resans pris i ersättning.

En försening på 40–59 minuter ger 75 procent av resans pris i ersättning.

Blev du mer än 60 minuter försenad ger detta 100% av resans pris i ersättning.

Ovan gäller om du väljer kontant ersättning. Om du i stället väljer ersättning i form av värdekod eller värdebevis så får du 30 procents extra i ersättning.

Om du reser med ett periodkort motsvarar resans pris månadskortets värde delat med 44 enkelresor. För Jojo Sommar / Sommarbiljetten räknas resans pris ut genom att dela priset för kortet/biljetten med 88 enkelresor eftersom denna biljett gäller i 2 månader.

Ersättning om du väljer att resa på annat sätt

Taxi: Du kan få ersättning med upp till 1170 kronor (för resor före 1 januari 2019 gäller 1150 kronor) per person för resa med taxi om du riskerar att bli mer än 20 minuter försenad. Du behöver skicka in taxameterkvitto i original (eller om man reser med app, lämpligt kvitto)

Resa med bil: Om du fått resa med egen bil eller motorcykel istället för med oss kan du få ersättning med 18,50 kronor per mil (enligt Skatteverkets norm). Du kan också få ersättning för parkeringskostnader mot kvitto. Maxbeloppet för ersättning med egen bil inklusive parkeringskostnader är 1170 kronor (för resor före 1 januari 2019 gäller 1150 kronor).

Alternativ transport: Om du behövt resa med annat trafikbolag eller fått betala för att kunna resa annan resväg får du ersättning för detta. Maxbelopp 1170 kronor (för resor före 1 januari 2019 gäller 1150 kronor).

Andra ersättningar

Om din resa blir mer än 60 minuter försenad har du rätt till rimlig ersättning för vissa kostnader för mat och dryck. Spara kvitto och bifoga till ditt ersättningskrav.

Källa: skanetrafiken.se

Fakta

Ersättning från SJ

Såhär skriver de på sin hemsida angående ersättning vid förseningar:

Detta gäller för tåg som kör 150 km eller längre (räknat från tågets första till sista station):

Vid 60 minuters försening eller mer ersätter vi 25% av biljettpriset

Vid 120 minuters försening eller mer ersätter vi 50% av biljettpriset

Om förseningen beräknas bli längre än 60 minuter har du rätt att få assistans i form av förtäring i relation till förseningens längd och logi vid behov, under förutsättning att detta är praktiskt genomförbart.

Detta gäller för tåg som kör kortare sträcka än 150 km (räknat från tågets första till sista station):

Vid 20 minuters försening ersätter vi 50% av biljettpriset

Vid 40 minuters försening ersätter vi 75% av biljettpriset

Vid 60 minuters försening ersätter vi 100% av biljettpriset

Om det finns risk att tåget du tänker resa med blir minst 20 minuter sent kan du använda ett annat färdmedel och få ersättning för det.

Om du reser eller ska resa med ett tåg som går en längre sträcka (150 km eller längre) och blir försenad så hjälper vi dig att så snart som möjligt nå din slutdestination. Vi hjälper dig också att planera möjliga resealternativ, t ex boka om din biljett till annat tåg.

Om förseningen är 60 minuter eller mer har du rätt att få assistans i form av förtäring och logi (vid behov) under förutsättning att detta är praktiskt genomförbart. Du har även rätt att avbryta din resa och få pengarna tillbaka.

Om du tänker resa med ett tåg som går en kortare sträcka (kortare än 150 km) har du rätt till ersättning för annan skälig transport om ditt tåg befaras bli mer än 20 minuter sent.

Den högsta ersättningen du kan få är 1 163 kr per resa. Har du inte löst biljett i förväg sänks ersättningen med motsvarande belopp.

Källa: sj.se

Bild: Läsarbild: Frode Thorsén
Gå till toppen