Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Vi vill ha en dialog om Genarps utveckling

Genarps byalag vill se mer fokus på att Genarp utvecklas från Lunds kommuns sida.Bild: Bengt Arvidson
Öppet brev till kommunstyrelsen i Lund.
Vi vill ha möten och en dialog om Genarps utveckling så snart som möjligt. Vi har därför skickat skrivelser till kommunstyrelsen som har ansvar för utvecklingsfrågor i allmänhet, samt till tekniska nämnden, som har ansvar för bland annat bostadsbyggande och cykelvägar.
De båda vice ordförandena i tekniska nämnden ska vi träffa. Ordföranden har tyvärr inte hört av sig än, inte heller kommunstyrelsens arbetsutskott. Men vi hoppas att vi snart får ett besked.
Det är mycket stor skillnad mellan utvecklingen i Lunds stad och de östra kommundelarna. Lunds stad växer så att det knakar, medan byggandet i Lunds östra kommundelar är mycket begränsat. Byggföretagen bygger där det är mest lönsamt, det vill säga i stan.
Lunds kommuns mål dock är att hela kommunen ska utvecklas. Det finns också särskilda beslut i Kommunstyrelsen (4 november 2015) om utveckling av centrum i Genarp. Dessutom avslutades Fokus Genarp, där det finns flera utvecklingsförslag, för mer än ett år sedan.
Inget har dock hänt sedan dess. Det finns inte heller nämnt i kommunens verksamhetsplan och budget, vad vi har kunnat se. Genarp verkar bortglömt? Och många Genarpsbor är besvikna.
Vill kommunledningen att hela kommunen ska utvecklas? I så fall måste bland annat kommunstyrelsen vara aktivt pådrivande och målmedvetet och konsekvent driva på för ett ökat byggande i Genarp och övriga delar av kommunen, utanför staden Lund.
Kommundelarna bör göras mer attraktiva, bland annat genom ökat byggande av lägenheter. Man ska kunna bo i respektive kommundel oavsett vilket bostadsbehov man har. Kommunikationerna, i form av bland annat cykelvägar måste också förbättras. Vi har tagit upp detta och några andra frågor i skrivelserna om Genarps utveckling, som vi vill ha en dialog om.

Kent Petersson

Ordförande Genarps byalag
Gå till toppen