Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Framtiden osäker för Flackarps mölla

För 60 år sedan köpte föreningen Skånska möllor kvarnen i Flackarp för att rädda den från att rivas. Men nu verkar ingen vilja ta hand om den 150-åriga möllan.

Flackarps mölla byggdes 1868.Bild: Simon Fritzell
De senaste åren har Skånska möllor haft ett samarbetsavtal med Flackarps byförening, som har underhållit möllan. Men när byföreningen nu varken har ekonomi eller tillräckligt med folk vill man säga upp avtalet.
Därför vill Skånska möllor nu sälja Flackarps mölla.
– Det är egentligen inte vår uppgift att själva äga en mölla, säger Bo Larsson, som är ordförande i Skånska möllor.
Han menar att föreningens uppgift snarare är att bistå med råd och information.
Skånska möllor vill att någon tar över, som kan se till att kvarnen bevaras. Och har hört av sig med en förfrågan till kommunen, som man ser som en lämplig kandidat.
– Det vore synd om möllan bara skulle stå och förfalla, säger Bo Larsson.
Kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) skriver i ett sms till Sydsvenskan att kommunen fick samma förslag redan för fem år sedan. Då landade man i att kommunen varken hade kunskap eller organisation för att driva möllan.
”Men det kanske finns andra som har det. Möjligen Kulturen i Lund eller hembygdsföreningar. Vi får föra samtal med föreningen Skånska möllor”, skriver han.
Gå till toppen