Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

22-åringen utlämnas till Danmark

22-åringen som är misstänkt för att ha placerat ut en bomb vid den danska Skattemyndigheten häktades på fredagen. Tingsrätten bestämde också att han ska utlämnas till Danmark.

Danska skattemyndigheten efter explosionen.Bild: Olafur Steinar Rye Gestsson
Med en handduk över huvudet skyddade sig 22-åringen från den samlade pressen från Danmark och Sverige. Trots att det numera råder strikt fotoförbud på Sveriges tingsrätter.
Han greps i Sverige och den danska polisen vill nu ha honom utlämnad.
– Jag begär rättens prövning om [22-åringen] ska överlämnas till Danmark, säger åklagaren Kristina Lindhoff Carleson när förhandlingen inleddes i sal 30 på Rättscentrum i Malmö.
Detta motsatte sig 22-åringen via sin advokat Anders Malm. Det är därför det var en förhandling i tingsrätten på fredagen. Hade han medgett det hade 22-åringen redan nu befunnit sig hos den danska polisen.
Rättens ordförande biföll utlämnandet.
– Svensk domstol gör ingen prövning av brottsmisstanken. I det här fallet finns en nordisk arresteringsorder, det finns inga skäl att vägra verkställighet. Rätten bifaller åklagaren och beviljar att [22-åringen] överlämnas till Danmark i enlighet med arresteringsordern 13 augusti, säger domare Fredrik Landgren.
Även åklagarens begäran om häktning bifölls av rätten.
De elva beslag som gjorts i 22-åringens hem ska också skickas till den danska polisen, enligt tingsrätten. Det handlar om datorer, mobiler, usb-stickor, Playstation, minneskort, klädesplagg och skor. Även detta motsatte sig 22-åringen.
Beslutet om överlämning kan överklagas inom en vecka. Det innebär att han inte överlämnas direkt till Danmark, utan först efter att rättens beslut har vunnit laga kraft.
Den svenska polisen kommer att fortsätta hjälpa den danska polisen i deras utredning.
Kristina Lindhoff Carleson, kammaråklagare vid internationella åklagarmyndigheten och Mats Johannesson, kriminalinspektör, på pressträffen efteråt.Bild: Therese Thomasson
– Vi samarbetar med Danmark. Vi får en förfrågan av dem om utredningsåtgärder och så ser vi om vi kan hjälpa till med dem, berättade Kristina Lindhoff Carleson på en pressträff efteråt.
Samarbetet började förra helgen med att den internationella åklagarkammaren kontaktades av Eurojust, ett EU-samarbete mellan åklagarmyndigheterna. Eurojust begärde hjälp med 22-åringen.
Han greps i Malmö sent på tisdagskvällen av svensk polis. Han är tidigare ostraffad.
Ytterligare en svensk man, en 23-åring, misstänks för inblandning i sprängningen i Köpenhamn och är internationellt efterlyst. Han är tidigare dömd, bland annat för misshandel.
– Jag kan inte svara på om vi har fått någon begäran angående 23-åringen, sa Kristina Lindhoff Carleson.
Under fredag gick polisen i Danmark ut och efterlyste vittnen som kunde berätta hur en vitsvenskregistrerad Citroën hade rört sig i Köpenhamn före och efter sprängdådet vid Skattemyndigheten.
Enligt den danska polisen lämnade bilen Sverige den 6 augusti klockan 21.40 och därefter var den tillbaka i Sverige samma kväll 22.50, alltså drygt en timmen.
Själva bilen finns i polisens beslag.
Gå till toppen