Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hongkongs rikaste: ”Älska Kina”

”Älska Kina, älska Hongkong och älska er själva”. Kärleksbudskapet pryder förstasidorna i fredagens upplagor av Hongkongs stora dagstidningar och är undertecknat ”Li Ka-Shing, en invånare i Hongkong”.

Li Ka-Shing, Hongkongs rikaste man. Arkivbild.Bild: Kin Cheung/AP/TT
Nu är Li inte vilken invånare som helst. 91-åringen räknas som Hongkongs rikaste man. Det var först i fjol som han lämnade ifrån sig ordförandeposten i jättekonglomeratet CK Hutchison Holdings, efter att ha lett föregångaren CK Group i nästan fem decennier. Konglomeratet sysselsätter enligt egen uppgift över 300 000 personer i mer än 50 länder. I Sverige äger företaget bland annat mobiloperatören Tre.
Det är första gången som Li uttalar sig om de protester som de senaste månaderna har skakat Hongkong. I annonserna uppmanar han demonstranterna att svälja sin ilska och stoppa våldet, och varnar för att handlingar med goda intentioner kan få oavsedda konsekvenser. Men miljardären uttalar inget explicit stöd för regeringen och dess ledare Carrie Lam, som dock stöttas av många företagsledare, inte minst inom fastighetssektorn, rapporterar Reuters.
Tio veckor av konfrontationer mellan polis och demonstranter har fått Hongkongs ekonomi att stagnera och krisen ses som den värsta sedan återlämnandet från Storbritannien till Kina 1997.
Gå till toppen