Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Misstänkta ska hittas med hjälp av AI

Fler brott kan utredas om man med hjälp av artificiell intelligens söker efter gärningsmän i polisens register, rapporterar P4 Östergötland.

Nationellt forensiskt centrum (NFC) har under våren testat att söka efter misstänkta gärningsmän med hjälp av artificiell intelligens. Arkivbild.Bild: Jeppe Gustafsson/TT
Under våren har Nationellt forensiskt centrum (NFC) genomfört ett projekt där bilder på misstänkta, okända gärningsmän i pågående förundersökningar har jämförts mot personer i polisens signalementsregister.
Ett datasystem sållar i registret men det är i slutändan en forensiker som gör bedömningen om man har hittat en misstänkt gärningsman.
I 79 pågående utredningar hittade NFC 22 misstänkta gärningsmän.
– Det var överraskande hög frekvens där vi fick en potentiell kandidat, säger bildforensiker Elisabet Leitet till radion.
Nu hoppas man kunna fortsätta med arbetsmetoden då det sparar tid jämfört med dagens manuella sökningar.
– Det finns en potential att man kan utreda flera brott. De här brotten skulle annars inte ha någon misstänkt person. Man skulle inte komma någonstans i förundersökningen och det skulle bara läggas ned, säger Leitet.
Det finns för tillfället över 50 000 sökbara bilder i polisens signalementsregister. För att NFC ska kunna fortsätta med arbetet krävs tillstånd från Datainspektionen.
Gå till toppen