Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu flyttar de första studenterna in på nybyggda Marathon

Under torsdagen flyttade 111 studenter in på AF:s nya bostadsprojekt Marathon. Sydsvenskan har träffat Norah Jonsson, som var en av de första att flytta in.

Soffan är på plats, men mycket är kvar att göra för nyinflyttade gymnasielärarstudenten Norah Jonsson.Bild: Ingemar D Kristiansen
Än så länge är soffan är den enda möbeln som står där den ska, men Norah Jonsson berättar ivrigt om hur hon ska möblera när hon visar oss runt i den välplanerade ettan.
En bra köplats har lönat sig för gymnasielärarstudenten, som är en av de första hyresgästerna att flytta in i AF:s nya bostadsprojekt Marathon.
På torsdagsmorgonen hämtade hon nycklarna, och under dagen gick flytten till fots från närliggande studentnationen Helsingkrona, där hon bott i fem år tillsammans med en kompis.
Det blir första gången hon bor ensam – och i helt nybyggd lägenhet.
– Jag kände att om jag ändå ska flytta och använda min kötid kan jag ju använda den till något helt nybyggt, så man får uppleva det också. Det känns spännande bara det, att få vara den första som bor här, använder spisen och ser utsikten.
Att bo ensam känns både vemodigt och skönt.
– Jag har aldrig gjort det innan så det känns lite läskigt, men jag tror ändå att jag är på en plats i livet där det känns bra att ha mitt eget lilla ställa att få bona om som jag vill.
Marathon bildar ett nytt kvarter i vad som kallas ”Kunskapsstråket”. Det är första gången sedan 1970-talet som AF byggt bostäder på ett helt nytt område. Totalt är det 256 bostäder med plats för 390 studenter.
– Jag tror att det kommer vara lagom mycket liv och rörelse för mig, de här sista åren som student, säger Norah Jonsson.
Inflyttningen sker i tre etapper, varav torsdagens var den första. De övriga två husen har inflyttning 1 respektive 16 september.
För Norah Jonsson är nästa projekt att transportera sängen – men inflyttningsfesten får vänta till oktober.
Fakta

Marathon

Adress: Tunavägen 33, Tunavägen 31, Tornavägen 11

Projektet har varit på gång sedan 2011 då kontrakten skrevs, och började byggas i september 2017.

Byggnaderna är utformade så att alla hyresgäster får tillgång till så mycket dagsljus som möjligt.

Alla byggmaterial är fria från miljö- och hälsoskadliga egenskaper. Husen har ett återvinningssystem som gör att energianvändningen blir cirka 20 % lägre än nybyggnadskraven. All energi blir mer än 90 % förnyelsebar och enligt AF:s prognoser 100 % till 2020.

Marathon producerar dessutom egen energi från solpaneler på taken

För att genomföra projektet en del byggnader behövts rivas. Men Torvlabbet med sitt arkitektoniska värde står kvar.

AF:s nya bostadskvarter Marathon är det första att byggas i ett nytt område sedan 70-talet.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen