Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt VM-guld till Alexandersson efter drama

Utklassning i onsdagens långdistans – dramatisk sekundstrid i fredagens medeldistans. Likväl blev det ännu ett VM-guld i orientering för Tove Alexandersson.
– Det var väldigt, väldigt tufft. Jag fick verkligen kämpa, säger Alexandersson i den officiella segerintervjun.

Tove Alexandersson fick slita på upploppet.Bild: Geir Olsen/NTB scanpix/TT
Tove Alexanderssons segertåg fortsätter. När 26-åringen gick i mål i medeldistansloppet vid VM i norska Østfold gjorde hon det som världsmästare – för nionde gången i karriären.
Men hon fick slita rejält.
I onsdagens långdistans var hon ett stort nummer större än samtliga löpare över 11.5 kilometer och vann med över sex minuters marginal. Medeldistansen blev däremot desto mer dramatisk.
Schweiziskan Simona Aebersold, som tog brons på långdistansen, startade före Alexandersson. 21-åringen stod för ett jättelopp och när Alexandersson närmade sig mål stod det mellan svenskan och Aebersold.
Alexandersson kämpade och såg till synes helt utpumpad ut. Men hon gjorde det hon skulle samtidigt som Aebersold hade stått för en liten miss på kontroll 17.
En stark spurt senare gick Alexandersson i mål på 38 minuter och 20 sekunder – endast fem sekunder före Aebersold.
– Jag var så trött och hade så mycket mjölksyra i benen. Jag visste att min enda chans var att orientera bra eftersom min löpning och fart inte var så bra. Sen var det bara att kämpa på slutet, säger Alexandersson i segerintervjun i SVT.
Tredjeplatsen delades av Natalja Gemperle, Ryssland och Venla Harju, Finland. Duon var dock långt ifrån att slåss om ädlare valörer och var 1,45 efter Alexandersson.
Lina Strand, den svenska silvermedaljören i långdistans, slutade sjua. Hon var 1,52 efter Alexandersson och endast sju sekunder från bronset.
Fakta

Tove Alexanderssons VM-guld

2019 (Norge): långdistans, medeldistans.

2018 (Lettland): lång, sprintstafett.

2017 (Estland): lång, medel, stafett.

2016 (Sverige): lång, medel.

Gå till toppen