Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Utsläpp på fartyg i Trelleborg – passagerare evakuerade

En lastbil på ett fartyg i Trelleborgs hamn började läcka ett frätande ämne på fredagsmorgonen. Passagerarna på fartyget evakuerades och en person fördes till sjukhus för kontroll.

Det var klockan 08.07 som SOS Alarm larmades om utsläppet.
– Det läcker ett frätande ämne från bilen och räddningstjänsten är just nu inne och undersöker samtidigt som man evakuerar fartyget, sa Mattias Sköld, inre befäl på Räddningstjänsten syd.
Räddningstjänsten uppger att det var 159 passagerare och 112 chaufförer som evakuerades.
Läckaget inträffade på TT-lines färja Peter Pan som var på väg in i Trelleborgs hamn från Travemünde.
Flera ambulanser larmades till platsen, bland annat en kemambulans med personal som är specialiserad på olyckor med kemiska utsläpp.
Enligt Eva Jönsson på fraktavdelningen på TT-line kunde alla passagerare lämna fartyget.
– Jag har uppfattat det som att det hela gick lugnt till, läckaget ska ha skett precis innan ankomst så bilarna kunde köra av som vanligt. Vi har egen personal ombord som är väl insatta i säkerhetsrutiner och de samarbetar med räddningstjänsten, säger hon.
Enligt Eva Jönsson är det ovanligt med denna typ av läckage.
– Vi har tydliga regler och noggranna kontroller, därför händer detta mycket sällan, säger hon.
TT-line hade under fredagen ingen prognos för när fartyget Peter Pan kommer att kunna köras igen och förseningar är att vänta.
Räddningsarbetet pågick en bit in på eftermiddagen.
– Det läcker järntriklorid som är ett frätande ämne. Vi arbetar på en hög säkerhetsnivå och därför tar det tid. De som arbetar har skyddsdräkt och andningsskydd, ämnet ska inte andas in eller komma i kontakt med huden, sa Mattias Sköld, inre befäl vid räddningstjänsten.
Räddningstjänsten lyckades täta stora delar av läckaget.
– Vi håller på och pumpar över vätskan som finns kvar i tankbilen till en annan lastbil och suger upp det som läckt, sa Mattias Sköld.
Enligt Torgny Nilsson, säkerhetsrådgivare på Trelleborgs hamn, var det chauffören till tankbilen som läckte som fördes till sjukhus.
– Han har fått ämnet på händerna och det ska helt enkelt bara tvättas av ordentligt på sjukhus. Jag stod och pratade med honom i 30 minuter och han mår bra, han har inte ont någonstans.
Läckaget upptäcktes av en matros 30 minuter innan fartyget lade till i hamnen.
– Då ställde man hinkar och förhindrade spridning i den mån man kunde, vi har tydliga rutiner för det här och allt har gjorts på bästa möjliga sätt. Det här är en olyckshändelse, vi har höga krav på tankbilar och det handlar om en olycka eller ett materialfel, säger Torgny Nilsson.
Vid 14.00 på fredagseftermiddagen höll räddningstjänsten på att avveckla insatsen i Trelleborgs hamn. Då återstod det sanering av tankbilen och av däcket där den stått samt sanering av egen personal och material.
– Från räddningstjänstens sida kan jag bara säga att vårt arbete har gått enligt plan. Vi tar höjd för att det är ett värre scenario än vad vi får inringt och ser därför till att vi har ordentligt med resurser med oss, det har vi gjort med gott resultat denna gång, säger Mattias Andersson, larmbefäl på Räddningstjänsten Syd.
Gå till toppen