Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Arbetare på Shell fick välja mellan att lyssna på Trump eller vara lediga utan lön

Donald Trump besökte ett raffinaderi tillhörande oljekoncernen Shell på tisdagen. Där höll han tal inför tusentals anställda. Men hela publiken var inte där av fri vilja, skriver Pittsburgh Post-Gazette.

President Donald Trump talade på Shells raffinaderi i Pennsylvania på tisdagen.Bild: Keith Srakocic
När USA:s president Donald Trump i tisdags besökte det pågående bygget av ett raffinaderi i den amerikanska delstaten Pennsylvania, fick de tusentals arbetarna välja: lyssna på Trump eller ta ledigt utan lön.
”Er närvaro är inte obligatorisk”, löd meddelandet till arbetarna. Men det vara bara de som stämplade in vid 7 på morgonen och snällt ställde sig och väntade – utan att få äta lunch – på presidenten som fick lön för arbetsdagen, skriver Pittsburgh Post-Gazette.
De som arbetar på anläggningen är inte direkt anställda av Shell, utan arbetar för bemanningsföretag. Däremot ska förhållningsreglerna ha kommit från Shell, enligt Post-Gazettes uppgifter. De har talat med flera talespersoner från bland annat fackförbund.
Enligt ett av fackombuden tidningen pratat med kan en förlorad dagsinkomst innebära ett lönetapp på cirka 700 dollar, motsvarande 6 800 svenska kronor. Den höga siffran beror bland annat på att arbetarna får traktamente samt jobbar 56-timmar i veckan där de 16 sista timmarna på arbetsveckan ger övertidslön vilken delvis uteblir när en arbetsdag faller bort.
Arbetarna fick direktiv om att ”inget gapande, skrikande eller något som kan tolkas som motstånd kommer tolereras på evenemanget. Ett underliggande tema för arrangemanget är att främja välvilja från fackförbunden. Era chefer och fackliga representanter har gått med på detta”.
I sitt tal hyllade Trump naturgasexploateringen i Appalacherna, den bergskedja i östra USA som bland annat löper genom Pennsylvania, och talade om sina politiska fiender, skriver tidningen.
Gå till toppen