Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dödlig brand i Ukraina – krafttag utlovas

Minst nio personer har omkommit i en hotellbrand i hamnstaden Odessa i södra Ukraina och ytterligare ett tiotal personer har skadats. Regeringen lovar en storskalig inspektionsvåg av säkerheten på hotell i landet.

Odessa i södra Ukraina.Bild: TT
Larmet kom strax efter halv två lokal tid i natt. Det är fortfarande okänt vad som orsakade eldsvådan. En polisutredning om misstänkta brott mot brandsäkerhetsföreskrifterna har inletts.
Totalt tog det över tre timmar för räddningstjänsten att släcka branden, som härjade på en 1 000 kvadratmeter stor yta. Runt 150 människor har evakuerats från området kring hotellet, enligt lokala myndigheter.
President Volodymyr Zelensky verkar ha sin uppfattning klar om brandorsaken och lovar att de ansvariga för de nio dödsfallen ska straffas.
”Detta är inte på grund av krig eller granateld. Det är på grund av kriminell vårdslöshet, försummelse av grundläggande säkerhetsbestämmelser och försummelse gentemot mänskliga liv”, skriver han på Facebook.
Premiärminister Volodymyr Hrojsman skriver i sin tur på Facebook att han har beordrat en ”storskalig inspektion av semesteranläggningar – primärt hotell och rekreationsanläggningar”.
Gå till toppen