Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon inleder lärarkarriären med att inviga en skola

Ny skola, nya barn – och ny lärare. Denna måndag är en stor dag för splitternya Delfinskolan på Norra Fäladen och nyutexaminerade läraren Frida Gustavsson. Att få vara med från början var också en anledning till att hon valde att jobba med lågstadieelever.

Nyutexaminerade läraren Frida Gustavsson blir klasslärare för en etta. F:orna och ettorna får klassrum i bottenplan på nya Delfinskolan, och tvåorna och treorna på ovanvåningen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Den 26-åriga nyblivna F-3-läraren möter upp vid skolans entré.
– När eleverna kommer ska vi lärare stå här ute på skolgården med ballonger och skyltar, och så ska vi sjunga tillsammans. På eftermiddagen har vi lite dans, berättar hon och går in i klassrummet där hon blir en av två klasslärare för en etta.
– En förskoleklass från Delfinskolan och en från Ladugårdsmarken slås ihop.
När nya Delfinskolan öppnar i Kämnärsrättens nya kvarter – med tre våningar studentboende ovanför sig – blir två tidigare skolor en. Ladugårdsmarken upphör som skola, och Delfinskolans elever får en permanent lokal istället för de paviljonger skolan huserat i sedan starten 2015.
Läs också Smygtitt: Nu flyttar de första studenterna in i nya området på Norra Fäladen
Det blir ett nytt kapitel för skolområdet Norra Fäladen, som Frida Gustavsson känner väl till sedan tidigare. Hon är uppvuxen i Södra Sandby, men har bott i norra Lund och när hon var 20 år vikarierade hon på Svenshögsskolan (nuvarande Fäladsskolan).
– Där följde jag en etta som fritidspedagog, och det var superhäftigt att se när de knäckte läskoden. Det var då jag kände att det är det här jag vill göra.
”Jag gillar att många här vågar jobba på olika sätt” säger Frida Gustavsson som har haft ett par dagar på sig att lära känna personalen och barnen som gått på fritids på nya skolan.Bild: Ingemar D Kristiansen
Sedan dess har hon utbildat sig till F-3-lärare i Malmö, och i våras blev hon klar.
– Jag älskar att jobba med yngre elever. Det är superkul att se vad de har med sig hemifrån, och sedan hitta olika sätt till lärande. Alla lär sig på så olika sätt. Det är kul att få vara med från början.
Vilken är den största skillnaden mellan när du var vikarie och nu när du är legitimerad lärare?
– Då testade jag mig fram och fick hjälp av alla andra. Men då förstod jag inte riktigt varför jag gjorde saker. Under utbildningen förstår man varför olika saker funkar eller inte. Och hittar fler sätt att lära ut på, säger Frida Gustavsson som kommer att använda sig mycket av det pedagogiska förhållningssättet kooperativt lärande.
– Det innebär att eleverna är aktiva och att det blir tydligt för dem hur de ska jobba.
Frida Gustavsson är den enda läraren som är helt ny på skolan. Övrig personal är samma som eleverna haft i Delfinskolans gamla lokal och på Ladugårdsmarken.
Paulina Nyhlén tillträdde som rektor för Delfinskolan och Ladugårdsmarken hösten 2017. Senare samma höst tog politikerna beslut om att Ladugårdsmarkens skola skulle läggas ned och bli en del av Delfinskolan, vilket alltså sker nu.
”Vi kommer nog inte ha svårt att få vikarier” säger Delfinskolans rektor Paulina Nyhlén. Flera studenter som bor ovanpå skolan har anmält intresse. Även skolans multiplan lockar studenterna.Bild: Ingemar D Kristiansen
Vad är du mest nöjd med?
– Ljuset, öppenheten, att man kan utnyttja korridorerna och att två klasser har ett gemensamt rum mellan klassrummen. Vi har fått en jättefin musiksal. Det har Delfinskolan haft tidigare men på Ladugårdsmarken har musikläraren fått bära med sig instrument, säger Paulina Nyhlén.
Skolgården med dess multiplan har även lockat studenterna som bor i våningarna ovanpå.
– Vi har sagt att de gärna får använda den efter klockan 18. Flera studenter har redan sagt att vi gärna får höra av oss om vi behöver vikarier, berättar rektorn.
Kanske blir någon av dem lockad att gå i Frida Gustavssons spår.
Läs också Ett av Lunds största studentområden byter skepnad
Fakta

Delfinskolan

Delfinskolan ligger i AF Bostäders nya kvarter Sagoeken som är en del av nya Kämnärsrätten. Den är nu den enda F-3-skolan på Norra Fäladen öster om Svenshögsvägen.

Skolan premiäröppnar måndag 19 augusti, som är skolstartsdag för alla kommunala skolor i Lund. Den nya skolbyggnaden har plats för 200 elever men tar i höst emot 119.

Vid sidan om skolan har förskolan Sagostunden öppnat i nya lokaler.

Gå till toppen