Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klurigt att göra lp-skivan klimatvänlig

Intresset för vinylskivan ökar stadigt, men materialet pvc är knappast miljövänligt. Nu letar branschen med ljus och lykta efter andra material. – Vi försöker dra vårt strå till stacken för att rädda världen, säger Pedro Ferreira på Spinroad Vinyl Factory.

Kunder bläddrar bland vinylskivor i skivbackar i Pet Sounds skivaffär på Södermalm i Stockholm, men frågan är hur många som vet att lp-skivan inte är särskilt miljövänlig. Arkivbild.Bild: Marc Femenia/TT
Efter att ha levt en undanskymd tillvaro under 1990- och början av 2000-talet ökar nu intresset för vinylskivan. Under en period hölls formatet främst vid liv av mindre indiebolag och dansmusikproducenter men i dag ges fler och fler nya album ut i åtminstone en begränsad lp-upplaga och även musikindustrins jättar har börjat intressera sig för vinylskivan igen.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen