Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kräftsäsongen triggar skaldjursallergi

Mitt i kräftsäsongen finns det de som till sin fasa plötsligt upptäcker att de är allergiska mot skaldjur. Det är nämligen inte ovanligt att allergin visar sig först i vuxen ålder. Ännu vanligare är det bland dem som äter skaldjur ofta.

Äter man ofta skaldjur ökar risken att bli allergisk. ArkivbildBild: Hasse Holmberg/TT
Man kan prata om olika sorters allergier och överkänslighet mot skaldjur. En handlar om man har allergiantikroppar.
– Det vill säga att man är generellt allergisk mot andra saker, att man har den läggningen, säger Caroline Nilsson, barnallergolog på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm.
Det kan också röra sig om en överkänslighetsreaktion, vilket aldrig är livshotande. Då handlar det om att man har fått i sig för mycket av ämnet histamin.
– Och det bildas i skaldjur om de får ligga framme och inte förvaras på ett optimalt sätt. Det kan också triggas av att man dricker alkohol, vilket man ofta gör till kräftor och andra skaldjur, säger Caroline Nilsson.
– Anledningen till att man får besvären först i vuxen ålder kan vara att man inte äter skaldjur så mycket som barn. Man har större benägenhet att bli allergisk mot sådant man äter ofta.
TT: Är det alltså vanligare bland dem som gillar skaldjur att de också blir allergiska mot det?
– Det kanske man skulle kunna säga.
TT: Går det att förebygga?
– Nej, egentligen inte. Det finns inga vedertagna sådana sätt. Bara mot överkänsligheten, och då genom att förvara skaldjuren kallt tills man ska äta dem.
I riskzonen ligger de som har andra allergier, eftersom de har en ökad benägenhet för allergier. Annars kan vem som helst få en överkänslighetsreaktion. Det är vanligare att allergin infinner sig hos vuxna än hos barn, men det finns ingen specifik ålderskategori som är extra utsatt.
– Men det är betydligt ovanligare bland dem som uppnått pensionsåldern, säger Caroline Nilsson.
Fakta

Skaldjursallergi

Skaldjursallergi uppkommer oftast i vuxen ålder.

Symtomen kan vara exempelvis nässelutslag, illamående, magbesvär och eksem.

Den som är allergisk mot skaldjur reagerar vanligtvis på räkor, krabba, hummer och kräftor. Många får också allergiska besvär av snäckor, musslor eller bläckfisk.

Källa: Livsmedelsverket

Gå till toppen