Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rekordlugn Malmöfestival avslutades med åtta sexofredanden

Efter en rekordlugn festivalvecka gjordes åtta anmälningar om tafs i publikhavet under avslutningskvällen. Totalt har polisen fått elva larm om sexuella ofredanden under festivalen. En av de misstänkta är 67 år gammal.

Bild: Patrick Persson
– Mycket folk på alla spelningar, många berusade men ändå relativt lugnt, säger Malmöpolisens presstalesperson Calle Persson om avslutningskvällen.
Ur polisiär synvinkel har den åtta dagar långa festivalen varit ovanligt lugn.
63 besökare har omhändertagits på grund av deras höga berusning och ett 20-tal personer avvisats eftersom de stört den allmänna ordningen – siffror som är betydligt lägre än fjolårets festival.
Likaså har det gjorts färre polisanmälningar om brott. När det gäller misshandel rör det sig om åtta fall.
– Jag tror att vi blivit bättre på att vara på rätt plats på rätt tillfälle. Det har varit en del ungdomsgäng som stökat med varandra. Men vi vet av erfarenhet när och var sådant brukar ske, oftast vid Raoul Wallenbergs park och Gustav Adolfs torg, säger insatschefen Mathias Nilsson.
Han lyfter fram faktumet att hela festivalområdet är kameraövervakat och att poliser tittar på filmen i realtid som en framgångsfaktor.
– Vi ser när det blossar upp något och har då kunnat avstyra mycket innan det blivit något, säger Mathias Nilsson.
Mattias Nilsson (till höger) och Eddie Rosander var polisens insatsledare under Malmöfestivalen.Bild: Peter Herkel
De senaste två årens festivaler har haft stort fokus på att motverka och lagföra män och pojkar som tar sig friheter mot flickor och kvinnor i publikhaven framför konsertscenerna.
Under år 2017 gjordes ett 30-tal polisanmälningar om sexuella ofredanden. Antalet sjönk till 13 anmälningar ifjol.
För att landa på elva fall under årets festivalvecka. Åtta av anmälningar ringdes in till polisens kontaktcenter efter avslutningskvällen på Stortorget. Ingen misstänkt är gripen.
Det är i princip omöjligt för polisen att identifiera gärningsmän i publikhavet om man inte får larmet direkt, uppger Mathias Nilsson.
Av de tre anmälningar om sexofredanden som polisen fått larm om till sitt mobila kontor på Stortorget finns misstänkta i två fall. I den ena anmälan är den misstänkte 67 år gammal. Han ska ha utsatt en 40 år yngre kvinna under den första festivalkvällen.
Gå till toppen