Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Samma hästar E3-vinnare igen

För en vecka sedan vann Aetos Kronos och Mascate Match E3-finalerna över medeldistans. Samma hästar fick ta plats i vinnarcirkeln när E3-finalerna för hingstar och ston över kort distans kördes i Örebro.

Aetos Kronos vann E3-finalen i Örebro. Arkivbild.Bild: Christine Olsson/TT
Mascate Match var ohotad när hon tog nionde segern i tionde starten. Förstapriset var en miljon kronor och stoet passerade 2,5 miljoner kronor i intjänade prispengar.
Pekka Korpi körde till spets kort efter start och vann väldigt enkelt på 1.12,3. Samma segertid som när hon vann förra E3-finalen för knappt två månader sedan.
– Mascate Match är en av de bästa hästar som jag haft. Hon har allt, men framför allt är hon väldigt lugn. Jag köpte henne på en auktion i Finland för två år sedan och har alltid tyckt om henne, säger den finske topptränaren.
– Jag fyller 70 år i november och det är väldigt roligt att kunna vara med och vinna de största loppen i Sverige där konkurrensen är väldigt hård.
Mattias Djuse var tvåa bakom Mascate Match i Eskilstuna med Zolly. Nu blev det en ny andraplats i en E3-final med Global Allegiance, som kördes av Carl Johan Jepson.
Aetos Kronos fick en jobbig väg mot seger. Johan Untersteiner körde fram utvändigt ledande Global Adventure med Erik Adielsson efter 600 meter och höjde omgående tempot.
– Det gällde bara att köra felfritt men jag fick hjärtat i halsgropen kort innan start. Aetos Kronos sprang nämligen in i startbilens vinge och kunde ha galopperat där. Global Adventurre kom enkelt till spets men jag hoppades på att jag körde bästa hästen och det gjorde jag. På upploppet var han bara starkast, säger Johan Untersteiner.
Segertiden 1.10,9 var en tangering av Standouts svenska rekordet från E3-finalen i Gävle 2012.
– Aetos Kronor är otroligt bra. Men det finns många väldigt bra treåringar i Sverige, det krävs svensk rekord varje gång för att vinna en sån här stor final. De fem bästa svenska treåringarna skulle klara sig väldigt bra i USA, säger Jerry Riordan.
Riordan kommer från USA men har tidigare varit tränare i Italien. Sedan 2014 bor han i Halmstad. Han tränar bland annat världsstjärnan Ringostarr Treb, som vann Elitloppet i fjol och Åbergs memorial i år.
Global Adventure fullföljde strålande men fick helt enkelt ge sig för en bättre konkurrent.
V75-omgången blev åter favoritbetonad och det blev ingen utdelning på fem rätt. Därmed blir det trefaldig jackpot på Bergsåker nästa lördag.
Gå till toppen