Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stjärnor avslöjar Vintergatans rätta jag

Med hjälp av ljusintensiva stjärnor har forskare skapat tredimensionella kartor över Vintergatan. Kartorna avslöjar att vi lever i en – bokstavligt talat – förvriden värld.

Polska forskare har skapat en tredimensionell karta över vår egen galax, Vintergatan. Kartläggningen gjordes med hjälp av så kallade cepheider, ljusstarka stjärnor vars ljusstyrka varierar i ett bestämt mönster. På bilden syns några av de cepheider som forskarna kartlade vid teleskopet i Warszawa i Polen.Bild: K|Ulaczyk/J|Skowron
Mörka kvällar, långt från stadens ljus, går det att se att många stjärnor ligger utspridda som i ett vitt stråk, nästan som om någon spillt mjölk över himlavalvet. Framför allt på det södra halvklotet, där fenomenet på grund av jordaxelns lutning blir extra tydligt.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen