Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Efter storbranden – ny tidtabell med ersättningstrafik börjar gälla imorgon

En helt ny tidtabell med ersättningstrafik börjar gälla för Skånetrafiken på måndag morgon. Den nya provisoriska tidtabellen gäller för trafik som påverkas av det fortsatta tågstoppet i Hässleholm.

Onsdagens brand vid järnvägen i Hässleholm påverkar fortsatt tågtrafiken.Bild: Hussein El-alawi
Den omfattande branden i Hässleholm i onsdags har stoppat tågtrafiken genom järnvägsknuten i över en vecka. Det dröjer till mitten eller slutet av veckan innan tågen kan köra igenom Hässleholm igen.
– Det är en väldigt stor störning som får väldigt stora konsekvenser. Men vi har lyckats organisera ersättningstrafik utifrån förutsättningarna på ett bra sätt, säger Magnus Andersson på Skånetrafikens verksamhetsjour.
Efter branden har Skånetrafiken i varierande utsträckning satt in ersättningsbussar. Från och med måndag morgon ska den ersättningstrafiken följa en tidtabell.
– Alla tider framgår redan eller kommer att framgå av vår app från och med måndag. Då kan man söka resor och se vilka tider det är. Det angivet vilka sträckor som är buss och avgångstider och ankomsttider, säger Magnus Andersson.
Hur tät blir den planerade ersättningstrafiken jämfört med ordinarie tidtabell?
– När det gäller Malmö–Hässleholm till exempel så finns alla förbindelser som finns normalt, med undantag för ett Öresundståg i timmen i vardera riktningen som saknas.
Skånetrafiken flaggar för att det kan bli förseningar i ersättningstrafiken.
– Om det kommer mer resenärer än vad vi kan planera för kan det bli någon avvikelse i tiderna. Men i grunden räknar vi med att det vi nu går ut med det kommer att hålla, säger Magnus Andersson.
Under veckan har drygt sextio ersättningsbussar varit i trafik. Det blir ungefär lika många under veckan.
– Det är väldigt mycket med sextio ersättningsbussar. Det här är extremt, det kan jag säga. Samtidigt är vi glada att vi kan erbjuda alternativa transporter. Om vi drabbas av en stor störning ska vi ändå kunna bedriva en fungerande kollektivtrafik och det har vi kunnat göra.
Under helgen har arbetet med att få järnvägen genom Hässleholm trafikduglig igen fortskridit utan att några nya problem har uppkommit. Trafikverkets entreprenörer har haft folk på plats dygnet runt för att reparera och ersätta kablar, stolpar, räls och annat som förstördes i branden i ett gammalt godsmagasin.
– Det har gått bra, de jobbar på som bara den. De jobbar i treskift dygnet runt med trettio personer i varje skift. Det är på en ganska liten yta så jag tror inte man får plats med mer personal, säger Sara Lindström, presskommunikatör på Trafikverket.
Trafikverket har under söndagen sagt att prognosen fortfarande är att tågtrafiken inte kan komma igång förrän under fredagen.
Natten till måndagen uppgav Dagens Nyheter att tidningen hade uppgifter om att tågen skulle börja rulla igen på onsdag.
– Det är inget jag har någon information om men det har varit trafiksamverkansmöte med Trafikverket och tågbolagen under söndagskvällen. Det kommer mer information under måndagen, säger Jasmine Boulechfar, presskommunikatör vid Trafikverket vid midnatt, natten till måndagen.
Skånetrafiken hade under natten ingen ny information om saken.
Gå till toppen