Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Muren mot ungdomarna går rakt genom kvarteret

30 år efter Berlinmurens fall blir gränsbarriärerna bara fler. Arvid Jurjaks åker till tyska Neuperlach, där ett kvarter delades i två under flyktingkrisen.

Muren i Neuperlach under uppbyggnad 2016.Bild: MICHAEL DALDER
För tre år sedan hamnade Neuperlach, en sömnig förort till München, i mediernas blickfång. Ett flyktingboende hade byggts för att ge tak över huvudet åt asylsökande ungdomar. Låga, vita modulhus och ett radhusområde som grannar på andra sidan ett tätt buskage. Det var hösten 2016 och den tyska så kallade välkomstkulturen under den stora flyktinginvandringen från sommaren dessförinnan hade slagit över i misstänksamhet och rädsla. Och det inte bara i Tyskland. Anslaget till EU:s gränsskyddsmyndigheten Frontex ökade. På flera håll inom Schengenområdet återinfördes kontroller mot så kallad inre gräns. Och längs långa sträckor rullades taggtråd ut genom det europeiska landskapet.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen