Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Experter: Malmö kan kräva tillbaka hyresmiljoner från mellanhänder

I jakt på akuta lägenheter till hemlösa har Malmö stad betalat miljoner till mellanhänder. Delar av pengarna kan kommunen nu kräva tillbaka, uppger juridisk expertis för tidningen Hem och hyra.

Malmö stad har betalat höga hyror till mellanhänder för akuta lägenheter till hemlösa. Delar av pengarna kan krävas tillbaka, uppger hyresjuridisk expertis,Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Förra året betalade Malmö stad 161 miljoner kronor för akutboenden åt stadens hemlösa. Förutom snabba boendelösningar på hotell och vandrarhem gick pengarna i många fall till höga hyror för korttidsboende i vanliga, möblerade lägenheter.
De lägenheterna har hyrts när Malmö stads 1 460 egna kontrakt för andrahandsuthyrning till hemlösa inte har räckt till.
Företag har agerat mellanhänder i förmedlingen av korttidskontrakt.
Sedat Arif (S), kommunalråd och ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden, har tidigare kallat hyressystemet för ”galet” och sagt att hyrorna är att betrakta som ”ockerhyror”. Han har lovat att sluta med den här typen av lösningar – som nu kommer att fortsätta.
Nyligen blev Malmö stads första upphandling av akutboenden för hemlösa klar.
I skandalhuset Kinesiska muren har Malmö stad tidigare, via mellanhänder, hyrt upp till 23 lägenheter åt familjer som akut behöver en bostad. För akutlägenheter i Kinesiska muren har kommunen kommunen betalat 1 095 – 1 795 kronor per dygn. Det motsvarar månadshyror på 30 000 – 52 000 kronor för lägenheter på max 84 kvadrat.
Kinesiska muren är en av många adresser där Malmö stad, via mellanhänder, har betalat dyrt för kortsiktiga bostadslösningar åt hemlösa.Bild: Bengt Arvidson
På Almhög betalar Malmö stad nästan 39 000 kronor i månaden för en trea, som för en vanlig hyresgäst skulle ha kostat 5 503 kronor.
Men den som hyr en lägenhet i andra hand har enligt hyreslagen rätt att i efterhand kräva tillbaka överhyra.
Den möjligheten finns och har ofta använts av privatpersoner, som fått tillbaka pengar trots att de skrivit under andrahandskontraktet.
Hyresjuridisk expertis uppger för tidningen Hem&hyra att det är fullt möjligt även för Malmö stad att i efterhand kräva tillbaka pengar från mellanhänder som har tagit ut en överhyra.
– I det läget får hyresnämnden pröva om det är en bruksvärdesmässig hyra eller om det överstiger det. Då kan man få tillbaka hyra ett år bakåt i tiden. Att det är en kommun som är andrahandshyresgäst har ingen betydelse, säger Rune Thomsson, tidigare hyres- och hovrättsråd till Hem&hyra.
Han menar att Malmö stad och andra kommuner skulle kunna begära återbetalning av överhyra även för enskilda dagar, inte bara månad och år. Samma uppfattning har det tidigare hyres- och hovrättsrådet Måns Edling.
– Jurister är alltid försiktiga men min tanke är att det borde falla under bestämmelsen. Jag kan inte se att det skulle vara någon skillnad. Jag tror att kommunen som vilken andrahandshyresgäst som helst omfattas av återbetalningsbestämmelsen, säger han till Hem&hyra.
Kommunalrådet Sedat Arif (S) utesluter inte möjligheten att försöka begära tillbaka överhyra.
– Det är inget vi har tänkt på eller övervägt så här långt, men jag ska tala med förvaltningen oh våra jurister och se om vi kan gå vidare på det här sättet, säger han till Hem&hyra.
Gå till toppen