Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fördomar större hinder än vädret när jobbet flyttar utomhus

Regn och minusgrader visade sig vara ett litet problem när 50 kommunanställda testade att flytta en del av sitt kontorsarbete utomhus. Det största hindret för promenadmöten och utekontor var istället en utbredd känsla av att jobb under öppen himmel inte räknas fullt ut.

Den här intervjun startar med en typisk fråga för kontorsarbetare som lämnar skrivbordet för att gå ut i det fria. Platsen är Stadshusets lummiga innergård. Förmiddagssolen flödar, inget trafikbuller stör.
Var ska vi sitta? En bänk vid ett litet marmorbord framstår först som en perfekt plats. Men tre personer sida vid sida på en rak bänk är ingen bra placering för ett samtal.
– Vi kan väl stå upp, föreslår Anna Swanberg.
Hon är planarkitekt på stadsbyggnadskontoret och en av de 50 kommunanställda som under två år har deltagit i forskningsprojektet Stick ut som undersöker hur arbete, som vanligtvis sker i ett vanligt kontor, kan ske ute.
Ledaren för forskningsprojektet Charlotte Petersson, forskare i urbana studier vid Malmö universitet, gör gärna intervjun stående. Hon ägnar sin forskning åt att utforska former och förutsättningar för att arbeta utomhus. Hennes syfte med projektet Stick ut, som utgör basen för hennes doktorsavhandling, är att ta reda på hur växlingen från vanlig kontorsmiljö till olika uterum kan bidra till ett mer hållbart och innovativt arbetsliv.
Planarkitekten Anna Swanberg och forskaren Charlotte Petersson.Bild: Peter Frennesson
– Jag vill ta reda på hur det upplevs att jobba utomhus. Vad kan det ge individen, gruppen och organisationen, säger Charlotte Petersson.
Anna Swanberg var redan före studien intresserad av möjligheten att jobba mer utomhus. Efter att att under studietiden ha arbetat ute åtminstone vid något tillfälle varje vecka har hennes positiva förväntningar bekräftats.
– Jag blir piggare och mår bättre. Under vintern betyder utearbetet ännu mer för mig, säger hon.
Förutom Stadsbyggnadskontoret deltog Kulturförvaltningen, Fastighets- och gatukontoret, Miljöförvaltningen samt HR-strategiska avdelningen på Stadskontoret. Deltagarna fick fritt pröva olika möjligheter att jobba ute och rapporterade sina erfarenheter till Charlotte Petersson. På måndagen presenterade hon resultaten i populärvetenskaplig form, som en liten handbok för att jobba utomhus.
Charlotte Peterssons viktigaste slutsats är att det största hindret för att jobba ute är egna och andras föreställningar om vad ett riktigt arbete innebär.
– Det är normerna kring arbete, snarare än regn och vind, som håller oss inne, säger hon.
Den erfarenheten delar Anna Swanberg.
– Jag sitter ganska ofta här på innergården för att läsa igenom något. Kommer det förbi någon person som jag känner så säger kanske den personen: ”Här sitter du och har det bra”! Jag vet att andra i studien har fått frågor som: ”Får du verkligen något gjort?”
Anna Swanberg säger att hennes utprovning av sätt att jobba utomhus har gjort henne mer medveten om sitt arbete.
– Jag gör så mycket mer än jag tänkte på innan. Planerar, smälter saker, har avstämningssamtal, säger hon.
Något som slog Charlotte Petersson när hon analyserade intervjuerna med deltagarna var att flera kände att utomhusjobbet gav dem syre.
– Flera deltagare upplevde det som en möjlighet att andas.
Anna Swanberg tittar på sin klocka, och hon konstaterar att det fungerar bra att ha ståmöte.
– Nu har vi stått här i 20 minuter. Jag fastnar så lätt i min stol vid skrivbordet när jag sitter inomhus.
Gå till toppen