Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polis som tog stryptag får sparken

Eric Garners mamma, Gwen Carr (tredje från höger) var en av dem som i juli protesterade mot beskedet att inte åtala polismannen som anklagas för Garners död fem år tidigare.Bild: Bebeto Matthews/AP/TT
Den polisman i New York som tog stryptag på den afroamerikanske mannen Eric Garner precis innan hans död 2014 har fått sparken.
Polismannen har varit omplacerad till inre tjänst sedan den uppmärksammade händelsen i juli 2014. I början av augusti i år stängdes han av helt och en domare rekommenderade att han skulle avskedas, vilket nu alltså har skett. Det meddelar New Yorks polischef James O'Neill, enligt AFP.
Eric Garner dog i samband med att polisen försökte gripa honom, misstänkt för att ha sålt cigaretter olagligt. Polismannen kopplade stryptag på honom och han fälldes till marken. På videoklipp från platsen hörs Garner upprepade gånger säga ”Jag kan inte andas”.
Orden blev slagord för proteströrelsen Black Lives Matter, som lett landsomfattande protester mot dödligt polisvåld, i synnerhet mot obeväpnade svarta personer.
Tidigare under sommaren meddelade det amerikanska justitiedepartementet att den nu avskedade polismannen inte skulle åtalas i federal domstol, vilket också ledde till protester.
Gå till toppen