Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Putin: Vill inte ha Gula västarna-situation

En stundtals syrlig ton präglade måndagens möte mellan Frankrikes president Emmanuel Macron och Rysslands Vladimir Putin. Macron uppmanade Putin att respektera demonstrationsfriheten – och Putin slog tillbaka med en hänvisning till franska Gula västarna.

Emmanuel Macron och Vladimir Putin möttes i södra Frankrike på måndagen.Bild: Gerard Julien/AP/TT
Flera ämnen avhandlades under de två ledarnas möte i Macrons sommarbostad i södra Frankrike – bland annat den senaste månadens protester i Moskva.
Tusentals har gripits i demonstrationerna, som utlöstes i juli när Moskvas valkommission nekade flera oppositionella, oberoende kandidater att delta i stadens borgmästarval den 8 september.
– Denna sommar efterlyste vi demonstrationsfrihet, yttrandefrihet, åsiktsfrihet och rätten att fritt ställa upp i val, vilket ska respekteras till fullo av Ryssland liksom av andra medlemmar i Europeiska rådet, sade Macron vid en presskonferens.
Putin underströk dock att Ryssland inte vill se en situation liknande Gula västarna-protesterna i Frankrike.
– Vi kommer göra allt för att den inrikespolitiska situationen i Ryssland utvecklas inom lagens riktmärken, sade han.
– Ingen har rätt att uppvigla till sammandrabbningar under demonstrationer.
De två presidenterna avhandlade också situationen i Syrien, och uttryckte gemensam optimism inför Ukrainas framtid under landets nye president Volodymyr Zelenskyj.
Därtill kommenterade Putin den dödliga explosionen vid en testanläggning i ryska Archangelsk den 8 augusti och sade att den inte utgör något strålningshot.
Gå till toppen