Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

2 000 internationella studenter intar Lund

Hur får jag tag på en cykel? Var finns wifi? Det är två av de vanligaste frågorna när de internationella studenterna kommer fram på Arrival day.

Drygt 2 000 internationella studenter anländer under tisdagen till Lunds universitet. Under hela dagen välkomnas de av 200 frivilliga Lundastudenter på Arrival day och får hjälp och information.Bild: Ingemar D Kristiansen
Minibuss efter minibuss kommer i skytteltrafik, fullastade med studenter med stora väskor. Det är Arrival day i Lund och drygt 2 000 internationella studenter från 96 olika länder ska under tisdagen slussas in i den lundensiska universitetsvärlden.
Många har anlänt med flyg samma dag och plockas upp med minibuss vid Lund C för vidare transport till den stora mottagningshallen på Medicon Village. Här får de sitta i en snabbt flyttande kö, man hoppar en stol vidare så fort kön går framåt. Väl framme vid desken är det dags att skriva in sig och få ett välkomstpaket med informationsmaterial och ett simkort.
– Det flyter på bra, säger Hanna Axelsson som är internationell mentor och visar in i lokalen.
– Jag visar de olika stationerna. Där kan de hämta upp sin lägenhetsnyckel och där kan de prata med soffkampanjen ifall de inte har någon bostad än. Här bredvid kan de starta sitt simkort, säger hon och pekar åt olika håll i rummet.
Arrival day är den stora ankomstdagen för internationella studenter i Lund. Hanna Axelsson, internationell mentor och själv student på Lund universitet, var med och välkomnade dem.Bild: Ingemar D Kristiansen
Själv studerar hon till civilingenjör med inriktning nanoteknik men har valt att bli en av de 200 ideella faddrarna och även mentor åt en internationell grupp.
– Jag vill gärna träffa de internationella studenterna. Jag ska inte själv åka på utbyte så jag tänkte att det här verkade spännande, säger Hanna Axelsson.
Nu väntar två veckor med aktiviteter och utflykter för de internationella studenterna så att de ska ”känna sig välkomna och ha möjlighet att bekanta sig med staden och med svensk kultur” meddelar Lunds universitet. Terminen börjar den 2 september.

Vad vet du om Lund?

Parto Jahangiri.Bild: Ingemar D Kristiansen
Parto Jahangiri, arkitektstudent från Iran:
– Att det inte finns någon rasism. Att det är en fin medeltida stadskärna, jag gillar arkitekturen. Att det är många internationella studenter. Lund är en ganska liten stad, så det kommer att bli annorlunda mot Teheran där jag studerat arkitektur i fem år nu. Jag ska läsa min master här i två år.
Aileen Liu.Bild: Ingemar D Kristiansen
Aileen Liu, strategisk kommunikation, Australien:
– Att det finns en botanisk trädgård och parker överallt, det har jag sett på kartan. Att kulturen är annorlunda, jag tror det är fler internationella studenter än i Melbourne där jag kommer från. Än så länge vet jag inte mycket om Lund men jag har anmält mig till en rundtur så att jag får lära mig mer. Jag ska läsa en termin, min sista, här.
Shushruth Stolla.Bild: Ingemar D Kristiansen
Shushruth Stolla, elektronikstudent, Indien:
– Att det är kallt på vintern och att det snöar här. Det ska bli spännande, jag har aldrig sett snö. Att Lunds universitet har bra rykte. Här finns många startupföretag. Så mycket mer vet jag inte, jag kom i dag. Jag har studerat på universitetet i Bangalore i fyra år, nu ska jag läsa i Lund i två år.
Pia Blake.Bild: Ingemar D Kristiansen
Pia Blake, geografistudent, Kanada:
– Att det finns en orienteringsklubb. Att Lund är en av de äldsta städerna i Sverige, med domkyrka och fina kulturställen. Lund är en liten stad, mycket mindre än Vancouver där jag studerat i två år, men större än Whitehorse som jag kommer från. Jag kommer att stanna max tre år. Jag ville till Skandinavien för att orientering är större här, förra veckan tävlade jag i världsmästerskapen i Norge.
Gå till toppen