Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

David Lagercrantz avslöjar nytt bokprojekt

Författaren David Lagercrantz har fått smak för spänningsgenren. Nu ska han skriva sin egen serie med spänningsromaner. Storyn och huvudpersonerna finns redan – så även ett kontrakt på tre böcker.

"Hon som måste dö" är David Lagercrantz tredje och sista bok i Stieg Larssons Millenniumserie. Men även om han tar farväl av Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander så blir han spänningslitteraturen trogen.Bild: Henrik Montgomery/TT
David Lagercrantz sätter i dagarna punkt för Stieg Larssons Millenniumserie med boken ”Hon som måste dö”. Men även om han tar farväl av Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander så blir han spänningslitteraturen trogen också i fortsättningen.
– Nu ska jag stå på egna ben. Det blir en helt egen serie där en av huvudpersonerna är en slags depressiv, neurotisk Sherlock Holmes-figur som påminner en hel del om mig själv, säger David Lagercrantz till TT.
Han stannar alltså inom genren, men vrider den åt sitt håll. Klassklyftor ska belysas, uppifrån såväl som nerifrån. Han ska närma sig sin egen historia, men också den värld som han mötte i arbetet med boken ”Jag är Zlatan” (2011).
David Lagercrantz axlade 2015 Stieg Larssons mantel som författare till böckerna om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist i Millenniumserien, men ”Hon som måste dö” är hans tredje och sista bok i projektet.
– Mina böcker blir absolut inget plagiat, det kan jag lova, säger David Lagercrantz, som erkänner att han redan nu har börjat känna av pressen att leverera något som är hans rakt igenom, och som är minst lika bra eller bättre.
Storyn och persongalleriet finns redan. Så även ett kontrakt på tre böcker med Norstedts. Dessutom finns intressenter världen över, redo att börja buda på rättigheterna.
Gå till toppen